nieuws

Weinig vertrouwen in topmanagement

Digitaal werken

Ben jij trots op het bedrijf waar je voor werkt? De meeste Nederlandse werknemers (55 procent) zijn dat wel. En tweederde voelt zich medeverantwoordelijk voor het succes of het falen van de organisatie. Maar slechts een derde geeft aan vertrouwen te hebben in de eigen bedrijfsleiding….

Ben jij trots op het bedrijf waar je voor werkt? De meeste Nederlandse werknemers (55 procent) zijn dat wel. En tweederde voelt zich medeverantwoordelijk voor het succes of het falen van de organisatie. Maar slechts een derde geeft aan vertrouwen te hebben in de eigen bedrijfsleiding….

Dit blijkt uit onderzoek van AON Consulting onder 827 werknemers. Vooral mannen en hoger opgeleiden hebben een sterk

Kleine bedrijven


Tussen werknemers van grote en kleine bedrijven zitten opmerkelijke verschillen: werknemers van kleine organisaties (met minder dan 50 werknemers) voelen zich aanmerkelijk meer gewaardeerd, meer verantwoordelijk en hebben meer vertrouwen in het topmanagement dan werknemers van grote bedrijven.

Hiermee is de betrokkenheid van werknemers van kleine organisaties dan ook hoger dan die van grote bedrijven. Overigens heeft bijna één op de drie Nederlandse werknemers niet veel vertrouwen in het topmanagement: 30 procent geeft aan hier geen vertrouwen in te hebben en 39 procent van de werknemers staat neutraal tegenover deze stelling.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Uit het onderzoek van Aon blijkt verder dat bedrijven die hun werknemers goed informeren over hun investering in secundaire arbeidsvoorwaarden, meer betrokken werknemers hebben.

Reageer op dit artikel