nieuws

Werknemers bron van beveiligingsproblemen

Digitaal werken

Een kwart van de IT-managers in het midden- en kleinbedrijf in Europa vindt dat werknemers de oorzaak zijn van digitale beveiligingsproblemen. Ook blijkt dat Europese werknemers gemiddeld bijna twee uur per dag besteden aan surfen, waarvan een half uur op niet-werkgerelateerde sites.

Een kwart van de IT-managers in het midden- en kleinbedrijf in Europa vindt dat werknemers de oorzaak zijn van digitale beveiligingsproblemen. Ook blijkt dat Europese werknemers gemiddeld bijna twee uur per dag besteden aan surfen, waarvan een half uur op niet-werkgerelateerde sites. Dit komt naar voren uit onderzoek van Dynamic Marketing in opdracht van Websense.

MKB-bedrijven blijken goed van vertrouwen te zijn op het gebied van cybercriminaliteit. Zo heeft bijna een kwart een internetgedragscode voor werknemers, maar vraagt zijn werknemers niet die code te ondertekenen. Daarnaast gaf 16 procent aan helemaal geen gedragscode voor het gebruik van internet te hebben omdat het vertrouwen in de eigen werknemers voldoende zou moeten zijn om misbruik te voorkomen.

Het onveilige internetgebruik door werknemers en de gedachte dat het met de risico’s wel meevalt, maakt het MKB tot een makkelijke prooi voor kwaadwillenden op internet, concluderen de onderzoekers. Het onderzoek toont aan dat maar liefst tweederde van het personeel – vaak ten ontechte – blind vertrouwt op het eigen bedrijf als het gaat om de beveiliging tegen alle mogelijke internetdreigingen. Slechts een op de drie werknemers die wel eens creditcardgegevens over het internet verstuurt, geeft aan dat de IT-afdeling gevraagd is of hun pc beveiligd is.

Bron: HRPraktijk.nl

Reageer op dit artikel