nieuws

Werknemers ‘pikken’ steeds vaker software van baas

Digitaal werken

Steeds meer werknemers installeren software van de zaak op hun eigen computer zonder daarvoor een aanvullende licentie te hebben afgesloten.

Steeds meer werknemers installeren software van de zaak op hun eigen computer zonder daarvoor een aanvullende licentie te hebben afgesloten.

Drie op de tien werknemers blijkt wel eens software van de zaak ook op hun pc thuis te installeren: een toename met 22 procent ten opzichte van een eerdere meting in 2003.
Twee derde van de werknemers ziet een verlaging van de softwareprijzen als het belangrijkste middel om illegaal softwaregebruik tegen te gaan. Daarnaast zijn de licentievoorwaarden onduidelijk en ingewikkeld. Eén op de drie ondervraagden pleit dan ook voor een vereenvoudiging van en meer en betere voorlichting over de copyrightregels.
 
Toch is illegaal kopiëren niet alleen een mentaliteitskwestie. “Het is met de huidige copyrightregels onduidelijk wat wel en niet mag”, zegt Jacob Verschuur van Ernst & Young. “Niet alleen de toezichthoudende instanties, maar zeker ook de werkgevers zijn blijkbaar niet in staat om het illegale softwaregebruik effectief te bestrijden.”

Reageer op dit artikel