nieuws

Zoeken en kopiëren in een pdf-bestand

Digitaal werken

Met Acrobat Reader kun je pdf-bestanden bekijken alsof je in een tijdschrift bladert. Reuze handig, maar hoe gebruik je het precies? Kun je erin zoeken en tekst kopiëren of afbeeldingen?

Met Acrobat Reader kun je pdf-bestanden bekijken alsof je in een tijdschrift bladert. Reuze handig, maar hoe gebruik je het precies? Kun je erin zoeken en tekst kopiëren of afbeeldingen?

Start het programma door te dubbelklikken op een pdf-bestand. Heb je het programma nog niet, dan kun je het gratis downloaden van internet.

Je kunt van de ene naar de andere pagina gaan door te scrollen met de muis of op het tabblad Pagina’s links in het scherm te klikken en een pagina te kiezen. Je kunt ook in de tekst zoeken: klik op de verrekijker in de werkbalk, voer een zoekwoord in het klik op Enter. Alle tekstdelen waarin je zoekwoord voorkomt verschijnen in de vorm van een link op het scherm. Je kunt ernaartoe gaan door op de link te klikken.

Als je tekst van een pdf-bestand wilt kopiëren, klik je op de knop Tekst selecteren op de werkbalk. Selecteer de gewenste tekst met je muis (het gaat niet met de toetsen van je toetsenbord) en kies Naar klembord kopiëren. Plak de tekst vervolgens in het bestand van je keuze.

Voor afbeeldingen kopiëren kies je Afbeelding selecteren, je klikt op de betreffende afbeelding, klikt met de rechter muisknop en kiest Naar klembord kopiëren. Wanneer je het programma Paint opent kies je voor Bewerken, Plakken. De afbeelding staat nu op je scherm en je kunt hem opslaan.

Reageer op dit artikel