nieuws

Zomertijd op werkdag invoeren

Digitaal werken

Komend weekend is het weer zover: in de nacht van zaterdag op zondag worden om 02.00 uur de klokken een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. Niemand gaat om die reden op zaterdagavond een uurtje eerder naar bed. Dat betekent slaaptekort en vermoeidheid op maandagochtend.

Komend weekend is het weer zover: in de nacht van zaterdag op zondag worden om 02.00 uur de klokken een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. Niemand gaat om die reden op zaterdagavond een uurtje eerder naar bed. Dat betekent slaaptekort en vermoeidheid op maandagochtend.

Dat stelt dr. Marijke Gordijn, slaaponderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Volgens haar is de zomertijd qua datum praktisch voor het bedrijfsleven, maar onhandig voor de werkende mens. De zomertijd zou dus niet in het weekend, maar door de week moeten worden ingevoerd.

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober. Een ezelsbruggetje: in het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.

Het voordeel van de zomertijd is dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het tegen het zo tegen het einde van de maand juni om half vier ’s morgens al licht worden en tegen half tien ’s avonds donker. Door de zomertijd verschuift de daglichtperiode een uur.
Klein nadeel: de dag begint een beetje fris… brrr.

Bronnen: KNMI en De Telegraaf.

Reageer op dit artikel