nieuws

Zonder handen

Digitaal werken

Een draadloos toetsenbord, een draadloze muis; het zijn allemaal nieuwe technologieën waardoor het gebruiken van een computer steeds makkelijker wordt. Tot nu toe moet je nog wel steeds je handen gebruiken maar ook hier komt misschien verandering in. Er bestaan al studies die zich richten op besturing via de gedachten.

Een draadloos toetsenbord, een draadloze muis; het zijn allemaal nieuwe technologieën waardoor het gebruiken van een computer steeds makkelijker wordt. Tot nu toe moet je nog wel steeds je handen gebruiken maar ook hier komt misschien verandering in. Er bestaan al studies die zich richten op besturing via de gedachten.

Twee jaar geleden was je nog aan het klungelen met al die draden die toetsenbord en muis met de computer verbinden. Soms bleef de draad van je muis ergens achter hangen zodat hij onbestuurbaar werd. Lastig! Dit probleem is al verholpen met de komst van de draadloze muis. Ook het toetsenbord is inmiddels zonder draadje verkrijgbaar. Je handen moet je echter nog steeds gebruiken. Intens gebruik kan zelfs RSI opleveren. Hier komt misschien een einde aan!

Proefpersonen
Prof.dr. Klaus-Robert Müller van het Fraunhofer First Institute in Berlijn heeft het voor elkaar gekregen om mensen met hun gedachten een muis te laten besturen. Hij sloot zijn proefpersonen aan op een elektro-encefalograaf (EEG). Er worden maar liefst 128 elektroden op de hoofdhuid geplakt waardoor hersengolven gemeten kunnen worden. Vervolgens moeten de medewerker aan het onderzoek zich voorstellen dat hij bijvoorbeeld de rechterarm optilt. Deze gedachte zorgt voor een meetbaar hersensignaal. Dit signaal wordt na filtering en versterking doorgegeven aan de cursor van het computerspelletje Pac-Man. Wil de speler dat de cursor naar rechts gaat, dan hoeft hij zich alleen maar voor te stellen de rechterarm op te tillen.

Eigenschap
Deze verplaatsing van de cursor met behulp van je gedachten is mogelijk door een speciale eigenschap van het motorisch systeem. Als jij echt je arm optilt, zendt jouw brein een halve seconde eerder het signaal ‘arm omhoog’ uit. Het motorische deel van je brein krijgt dit bevel dus eerder door dan je bewustzijn. Dit signaal wordt dan ook gebruikt om de Pac-Man te besturen. Het klinkt allemaal nogal futuristisch maar het is echt waar. Je loopt in ieder geval geen kans meer een muisarm op te lopen!

Reageer op dit artikel