nieuws

Werkdag van 9 tot 5 is achterhaald

Digitaal werken

Had jij vanochtend ook zo’n moeite om op tijd uit bed te komen zodat je om 9 uur op je werk kon zijn? Dan is er goed nieuws voor je: uit onderzoek blijkt namelijk dat de ‘normale’ werkdag van 9 tot 5 uur achterhaald is. Een werkdag kan het beste om 10 uur beginnen, dat […]

Had jij vanochtend ook zo’n moeite om op tijd uit bed te komen zodat je om 9 uur op je werk kon zijn? Dan is er goed nieuws voor je: uit onderzoek blijkt namelijk dat de ‘normale’ werkdag van 9 tot 5 uur achterhaald is. Een werkdag kan het beste om 10 uur beginnen, dat is niet alleen beter voor de werk-privébalans maar juist ook voor onze gezondheid.  Wie om 10 uur begint kan langer slapen, en dat is niet alleen gezonder, maar je wordt er ook productiever van.

7 tot 9 uur slaap

Tenminste, dat zeggen de Amerikaanse slaapwetenschappers van de Academy of Sleep Medicine. De onderzoekers raden elke volwassene aan om per nacht tussen de 7 en 9 uur te slapen. Op dit moment slaapt maar liefst een derde van de werknemers maximaal 6 uur per nacht, zo blijkt uit een rapport van de Centers for Disease Control.

Slaapgewoonten

De onderzoekers analyseerden de slaap- en werkgewoonten van bijna 125.000 Amerikaanse volwassenen en kwamen tot de conclusie dat er een verband bestaat tussen vroeg beginnen met werken en minder slaap. Uit de analyse bleek dat hoe later de werkdag begint, hoe meer de gemiddelde slaaptijd toeneemt. Wie om 6 uur ’s morgens de werkdag begint, slaapt gemiddeld slechts 6 uur per nacht. Wie tussen de 9 en 10 uur begint, zit al op 7,5 uur.

Bron: werken2.0

Lees ook ‘Gezondheidsbeleid bij veel werkgevers op de agenda’

Reageer op dit artikel