tool

Bestandsformaten PDF en ZIP

Digitaal werken

Wat is PDF, wat is ZIP en hoe kan ik ermee werken?

PDF
Veel documenten op het internet worden gepubliceerd in PDF-formaat. Bijvoorbeeld op www.Overheid.nl en www.ManagementSupport.nl. Voor de opsteller van het document heeft het bestandsformaat PDF het voordeel dat het document er op het scherm bij de lezer precies hetzelfde uitziet. Bij documenten in het bestandsformaat HTML is dat niet het geval. Om de documenten te kunnen lezen heb je de Acrobat Reader nodig, een programma dat documenten in PDF-formaat kan openen en weergeven. Acrobat Reader kun je gratis ophalen van internet: www.adobe.com.


ZIP
Grote, zware bestanden zijn belastend. De harde schijf of het netwerk kan het meestal wel aan, maar als je een bestand per e-mail verzendt of ophaalt van internet kan het problemen geven. Deze bestanden kun je comprimeren (kleiner maken) met een Zipprogramma.
Een Zipbestand heeft als extensie (de drie letters achter de punt in de naam van het document) ‘zip’. Dan gebruik je de WinZip-wizard om het bestand te openen.
Zelf een WinZipbestand maken doe je als volgt:

  • Ga naar de Verkenner en selecteer een of meer documenten.
  • Kies in het menu Bestand > Add to Zip
  • Geef het WinZipbestand een nieuwe naam (via New).
  • Klik op Add. Het bestand is nu gecomprimeerd in een WinZipbestand.

De evaluatieversie van het programma WinZip kun je ophalen van internet: http://www.winzip.com/


 

Reageer op dit artikel