vraag & antwoord

Mijn mailbox wordt de laatste tijd overspoeld door spam. Hoe kom ik er van af?

Digitaal werken

Spam is e-mail die ongevraagd naar een groot aantal mensen wordt gestuurd. Vaak gaat het om reclame. Spam is een groot probleem omdat het door de omvang de servers verstopt. Wie eenmaal op een spamlijst staat, komt er nooit meer van af. In het uiterste geval moet je een nieuw e-mailadres nemen. Om te voorkomen […]

Spam is e-mail die ongevraagd naar een groot aantal mensen wordt gestuurd. Vaak gaat het om reclame. Spam is een groot probleem omdat het door de omvang de servers verstopt. Wie eenmaal op een spamlijst staat, komt er nooit meer van af. In het uiterste geval moet je een nieuw e-mailadres nemen. Om te voorkomen dat je weer op een spamlijst terechtkomt kun je het beste de volgende tips in je oren knopen.

– Reageer nooit op spam. Je wordt meteen op een lijst gezet die aan vele andere spammers wordt doorverkocht.
– Klik ook nooit op de remove- of unsubscribe-link in spam. Je krijgt er niet minder, maar meer spam door. Men weet nu immers dat je adres werkelijk bestaat en actief is.
– Laat geen e-mailadres achter in nieuwsgroepen of forums. Of versleutel het, zodat een programma dat op zoek is naar adressen het niet kan herkennen, bijvoorbeeld info(at)kpn(punt).
– Gooi spamberichten meteen weg. Als je ze uit nieuwsgierigheid opent, komt je adres meteen op een spamlijst terecht.
– Open geen berichten van onbekenden.
– Open geen berichten met een vreemde tekst in de Onderwerpregel.
– Installeer een spamfilter op je computer.
– Als je provider een spamfilter op de server aanbiedt, schakel dat dan in.

Bron: serie Taalanker / Veiligheid op het werk, Kluwer Alphen aan den Rijn

Reageer op dit artikel