vraag & antwoord

Hoe zoek ik sneller en beter met Google?

Digitaal werken

Het zoeken met Google levert een enorme berg informatie op. Hoe breng je snel en handig al een selectie aan in de zoekresultaten? Losse woordenDoor losse woorden in te tikken vind je pagina’s waar deze woorden voorkomen, bijvoorbeeld: vakantie europa. Zo krijg je pagina’s waar zowel het woord vakantie als het woord europa in voorkomt. […]

Het zoeken met Google levert een enorme berg informatie op. Hoe breng je snel en handig al een selectie aan in de zoekresultaten?

Losse woorden
Door losse woorden in te tikken vind je pagina’s waar deze woorden voorkomen, bijvoorbeeld: vakantie europa. Zo krijg je pagina’s waar zowel het woord vakantie als het woord europa in voorkomt. Je kunt ook meer woorden toevoegen. Zo beperk je het zoekresultaat.

Aanhalingstekens
Plaats aanhalingstekens als je een pagina wilt vinden waar twee woorden in één zin voorkomen. Dus: “vakantie europa”.

Synoniemen
Op synoniemen zoeken? Plaats dan een tilde (~) voor het woord. Met ~vakantie europa zoek je op synoniemen voor vakantie.

Minteken
Bepaalde resultaten onderdrukken? Dan kun je een minteken (-) voor een woord zetten. Alle zoekresultaten voor dat specifieke woord worden dan verwijderd. Het resultaat van vakantie europa -nederland zal zijn dat alleen pagina’s worden getoond die wel vakantie en europa bevatten, maar niet nederland.

Plusteken
Benadrukken van woorden: geef een woord een plus (+) mee als Google dat woord écht niet moet verwijderen tijdens het zoeken.

Jokerteken
Kun je je maar een deel van een naam herinneren? Gebruik dan het jokerteken (*). * support levert meerdere resultaten op, onder andere Management Support. Resultaten uitsluiten? Dat kan ook met de joker. Toets bijvoorbeeld in:
australië -site:wikipedia.*. en je krijgt de zoekresultaten zonder Wikipedia.

Titel
Zoek alleen in de titel met intitle. Bijvoorbeeld: intitle:secretaresse.

Tekst
Zoek op woorden in de tekst, niet in de titel, met intext. Bijvoorbeeld: intext:elektronische agenda.

Reageer op dit artikel