vraag & antwoord

Hoe werk je handig in een browser?

Digitaal werken

Heb je ook al gemerkt dat we steeds meer rechtstreeks op internet werken, dus in een browser? Dat is een verschijnsel dat enorm snel is opgestoken en onomkeerbaar lijkt. Daarom deze tips voor het werken in een browser.

Hoe werk je handig in een browser?

We surfen al jaren via een browser op het World Wide Web. Onze Internet Explorer (de browser van Microsoft) kennen we sinds 1995. Steeds meer mensen hebben hem vervangen door Chrome (de browser van Google) of FireFox (de browser van Mozilla) omdat deze stabieler zijn en sneller. Apple-gebruikers kennen Safari als browser. In dit artikel bespreek ik Internet Explorer en Chrome, maar veel van die informatie heeft ook betrekking op Firefox, Opera en Safari.

Toekomstbestendig

Met de opkomst van het werken in de cloud is onze browser van essentieel belang. Hij is namelijk het enige venster naar het internet en alles wat daar in draait. Veel softwareleveranciers leveren een webbased toegang tot hun programma`s. En omdat Microsoft én Google ook met hun kantoorsoftware de cloud zijn ingegaan kunnen we tegenwoordig aan het werk zonder software te installeren op een pc. Gewoon via een browser inloggen op een domein en aan de slag.

Google Chrome

Ben je een fanatieke Google-gebruiker, dan heb je waarschijnlijk ook een Gmail-account en gebruik je de Google-drive om bestanden online op te slaan. In dat geval zorg je dat je inlogt via je Chrome browser. Op de afbeelding zie je wat je vervolgens standaard tot je beschikking hebt aan online apps. Deze apps worden zichtbaar via de knop met tegels. Bij Google is het makkelijk om te schakelen naar een ander account. Dat doe je via het tabblad waarin de accountnaam staat. Je kunt hier ‘van persoon wisselen’. Door in te loggen heb je dus naast de mogelijkheid tot surfen meteen ook al je tools binnen handbereik.

Internet Explorer

Dit is de browser van Microsoft. IE kun je niet standaard loggen met je Microsoft account. Dat is jammer. Wil je met je gratis Hotmail-, Live- of Outlook.com-account de kantoorapplicaties van Microsoft gebruiken in de cloud, dan moet je inloggen in een tabblad. Heb je ook nog eens een Office 365-account, dan kun je in een volgend tabblad ook hier inloggen. De browser koppelt zich dus niet aan een account; een tabblad kan dat wel. Gebruik maken van meerdere tabbladen (klik op het +-teken naast een geopend tabblad) is dus aan te raden. Met de sneltoets Ctrl+T kun je trouwens ook een nieuw tabblad openen. Schakelen tussen tabbladen doe je met de sneltoetsen Ctrl+TAB. Eén beperking: je kunt niet inloggen in meerdere Office 365 omgevingen tegelijkertijd. Dit probleem kun je omzeilen door een inprivate-tabblad te openen (Ctrl+Shift+P). Dit tabblad gebruik je normaal als je op een externe PC inlogt en je wilt niet dat er inloggegevens of browsergeschiedenis achter blijft. In dit voorbeeld misleidt je IE waardoor je op 2 verschillende Microsoft domeinen tegelijkertijd kunt inloggen.

Handige sneltoetsen in IE

Ben je even aan het werk in een online applicatie, dan is het handig dat je zoveel mogelijk ruimte krijgt om te werken. Met F11 haal je de werkbalken van IE weg en met Ctrl+scrollwieltje zoom je in of uit op een webpagina. Het is nodig om een webpagina te verversen als deze ‘blijft hangen’ of als je wijzigingen hebt toegevoegd in een webapplicatie zonder dat er een bevestigingsknop is. Verversen doe je met F5.

Formulieren worden steeds vaker online ingevuld. Stop hier met het gebruik van de muis! Gebruik TAB en Shift+TAB om van het ene veld naar het andere te springen. Gebruik de spatiebalk om een veld aan te vinken of aan te kruisen. En gebruik de pijltjestoetsen om vervolgkeuzen aan te duiden. Vaak kun je tot slot met een tab naar de bevestigingsknop. Het volstaat daarna om op de Entertoets te drukken.

Werk ik online of offline?

Grappig, mijn kinderen stellen die vraag niet eens. Maar ik wil er toch twee dingen over kwijt. Op dit moment zijn de offline programma`s (desktopversies) van Microsoft nog veel uitgebreider dan de online versies (webapps). Daarom zijn de online versies ook gratis. En sommige software leveranciers leveren de software op de desktop zelf (client-versie) maar de data wordt online opgehaald. Dit is omdat software offline sneller en stabieler is maar data overal bereikbaar en veilig opgeborgen hoort te zijn. Zo zie je maar, voorlopig leven we nog in twee werelden. Zo blijven we tenminste nog met beide benen op de grond. En zo voelt het ook het veiligst. Toch?  

Reageer op dit artikel