artikel

Checklist budgetbewaking

Faciliteren

Bij een project is het erg belangrijk dat duidelijk is hoe groot het budget is en of het voldoende is om het project af te ronden. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van het budget en waaraan het mag worden besteed. Financiële planning Maak een plan hoe je het budget wilt verdelen. […]

Bij een project is het erg belangrijk dat duidelijk is hoe groot het budget is en of het voldoende is om het project af te ronden. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van het budget en waaraan het mag worden besteed.

Financiële planning

Maak een plan hoe je het budget wilt verdelen. In dit plan neem je ook welke stappen moeten worden genomen om het project af te ronden binnen de gestelde tijd en het beschikbare budget. Het is verstandig om een klein deel van het budget apart te zetten voor onvoorziene uitgaven.

Ook bij kleinere, minder formele projecten is het belangrijk om een goede (financiële) planning te maken. Bestudeer het budget goed en geef het meteen aan als je denkt dat het te krap is. Dit geldt ook als tijdens het project blijkt dat de kosten hoger uitvallen dan het beschikbaar gestelde budget. Praat hierover met je baas en geef duidelijk aan waarom het oorspronkelijke budget niet voldoende is en hoeveel meer geld nodig is om de kosten te kunnen dekken.

Budgetbewaking

Maar als je kostenbewust bent, vraag je jezelf telkens af of het wel nodig is om geld uit te geven. Hoeveel mag je gebruiken? Is een uitgave noodzakelijk? Is er ook een andere oplossing? Volg deze checklist om je budget goed te bewaken:

  • Wat is het budget?
  • Wat moet ervoor gekocht worden?
  • Wat zijn de wensen van je manager voor hetgeen je koopt?
  • Past dit in het budget?
  • Als het niet in het budget past, overleg dan over een alternatief.
  • Hou je aan het afgesproken budget als je producten of materialen koopt.
  • Wees zuinig met wat je hebt gekocht.

Bron: Secretaresse Assistent Wijzer – Financiën voor managementondersteuners 

Reageer op dit artikel