blog

Tevreden stagiairs

Faciliteren

‘Alles met ‘te’ ervoor, is niet goed’, zeiden mensen vroeger al. ‘Behalve tevreden’, riepen we als kinderen dan in koor. Dat geldt ook voor té veel stagiairs in een organisatie. Je kunt je bedrijf bij kenniscentrum ECABO aanmelden als stagebedrijf. Wij zorgen voor de officiële erkenning en vervolgens ga je aan de slag met mbo-leerlingen. Maar soms kan een organisatie iets té enthousiast zijn…

Dat dacht ik ook tijdens een gesprek bij een jong, klein stagebedrijf met maar liefst drie mbo-stagiairs en nog een paar hbo-studenten tegelijkertijd. Tijd om regelmatig begeleidingsgesprekken te houden, is er niet. Sommige leerlingen zijn ontevreden omdat ze niet genoeg relevant werk hebben en niet voldoende leren. Een enkeling is zelfs weggelopen. Het is eigenlijk ook niet duidelijk wat de leerlingen ­- van mbo-opleidingen Secretarieel en Bedrijfsadministratief – moeten doen. Niet iedereen heeft een vaste werplek en het is rommelig op de werkvloer.

Tijd om orde op zaken te stellen! De stagebegeleiders hebben dat zelf gelukkig ook erg goed in de gaten. Ze zijn al bezig met het maken van functieomschrijvingen voor de stagiairs. Ze denken aan een introductieprogramma voor stagiairs. En ze willen betere sollicitatiegesprekken voeren zodat ze kunnen kijken of een leerling zelfstandig genoeg is om bij hen stage te lopen. Ook vragen ze de leerlingen voortaan naar hun leerdoelen. Komen die niet overeen met wat er geleerd kan worden, dan kan de aspirant-stagiair niet beginnen.

Ik help het bedrijf om een stagebeleid op papier te zetten en voortaan blijft het aantal mbo-stagiairs beperkt tot twee per periode. Begeleiders gaan misschien meedoen met de trainingen voor praktijkopleider van ECABO. Ik verwijs ze ook naar sites als Stagebegeleiden.nl en Stagewerkt.nl waarop ze informatie en inspiratie kunnen vinden.

Het mag dan uit de hand gelopen zijn met het aantal stagiairs en de begeleiding in de begintijd. Het stagebedrijf weet wat er te doen staat. Overdaad schaadt. De stagiairs die er na de zomer beginnen, komen zonder twijfel bij gemotiveerde begeleiders terecht. Tevredenheid gegarandeerd!

Mariëlle den Ridder is Adviseur beroepsonderwijs en regiocoördinator Kenniscentrum ECABO (www.ecabo.nl)

Reageer op dit artikel