checklist

Bespaartips voor kantoor

Faciliteren

Deze praktische tips voor kantoor zijn makkelijk uit te voeren en kostenbesparend.

Besparen is niet alleen goed voor het milieu, het is ook nog goed voor de portemonnee.

Computer

– Stand-by = niet uit! Een computer die stand-by staat, verbruikt alsnog 1/3 van de energie die hij normaal verbruikt. Als je de computer langer dan een uur niet gebruikt, kun je ‘m beter uitzetten. Of download gratis software zodat de computer zichzelf uitschakelt.

– Veel apparaten op kantoor, zoals opladers en dimmers verbruiken nog steeds stroom ook al heb je ze uitgezet. Beter is om de stekker uit het contact te trekken.

– Een screensaver levert geen energiebesparing op. Sterker nog, sommige screensavers gebruiken meer energie dan bijvoorbeeld een tekstverwerkingsprogramma. Zet je beeldscherm dus liever op zwart.

– Een laptop is zuiniger omdat hij over het algemeen op een zuinige accu werkt. Een plat beeldscherm, een TFT-monitor, verbruikt 3 keer minder stroom dan een klassiek scherm.

Water

– Lekkende kranen en toiletten verspillen veel water. Een druppelende kraan (circa 10 druppels per minuut) verspilt 5 tot 6 liter water per dag. Een lekkende stortbak (kwart liter water per uur) verspilt maar liefst 360 liter op een dag!

– Een spoeling van een toilet verbruikt zo’n 10 liter water. Tegenwoordig heb je spaarspoeltoetsen waardoor je de keuze hebt tussen 2 knoppen, 1 voor een kleine boodschap en 1 voor een grote. Een goede instelling van deze knoppen is belangrijk om te besparen: 3 liter en 6 liter is een goede richtlijn.

Printer

– Bedenk eerst of het wel nodig is een document of mailtje te printen.

– Stel in dat de afdrukkwaliteit lager is als je zwartwit print. Dit scheelt veel inkt, en dus geld.

– Wil je informatie van internet printen? Gebruik dan de printervriendelijke versie, anders print je de hele webpagina uit met allerlei overbodige informatie.

– Is er geen printervriendelijke versie? Selecteer dan de tekst met je muis, kopieer en plak alles dan op je kladblok of in Word.

– Als er een melding verschijnt dat de cartridge bijna leeg is, zet dan bij de instellingen de afdrukkwaliteit op hoog. Dan krijg je nog behoorlijk wat acceptabele printjes.

– Lege cartridges kun je laten bijvullen, of je levert ze in. Soms kun je er nog wat geld voor krijgen.

Bron: Kristi Beugeling, BusinessCompleet.nl

Computervirussen via e-mail voorkomen
Automatisch markeren met kleur in Outlook 2000, 2003 en Express
Etiketten printen in Word
Hoe kan ik mijn doelstellingen als officemanager bepalen?
Hoe schrijf ik een verbeterplan voor het directiesecretariaat?
Boek: De secretaresse als gatekeeper
Training: Van managementassistent naar officemanager

Reageer op dit artikel