checklist

Printen: hoe het goedkoper kan

Faciliteren

Met onderstaande tips bespaar je tientallen euro’s per jaar.

Druk minder af

En dat is natuurlijk geheel in de stijl van het Nieuwe Werken en het papierloze kantoor!

Gebruik de zuinige stand

Stel deze zuinige stand in als standaard, zodat je automatische voordeliger print. Bij de ene printer heet deze stand ‘economy’ of ‘draft’, bij de andere heet het ‘concept’ of ‘klad’. Punt is dat er minder inkt wordt gebruikt bij het afdrukken, waardoor je langer doet met een cartridge.

Kies een ander lettertype

Lettertypes zonder schreef (Verdana, Arial, Calibri) verbruiken minder inkt dan die met schreef (Times, Courier, Bookman). Of download Ecofont. Hiermee verbruik je zo’n 20% minder. Kies voor een kleiner lettertype zodat er meer tekst op een bladzijde past.

Print meer op één pagina

Bijvoorbeeld als je een snelle kladversie wilt, kun je 2, 4 of zelfs 8 pagina’s op 1 A4’tje kwijt en bespaar je inkt. En pas de marges aan van de bladspiegel zodat er meer tekst op de pagina past. Kies standaard voor dubbelzijdig printen.

Print alleen het nodige

Webpagina printen? Denk dan om alle loze ballast zoals menubalken, reclameblokken enzovoort. Met GreenPrint kun je dit voorkomen.

Hervul cartridges

Cartridges en toners kun je bij een refillshop laten bijvullen en dat is veel goedkoper dan een nieuwe exemplaren van een bekend merk bij de fabrikant kopen. Wacht alleen niet te lang met bijvullen, want dan drogen ze uit. De meeste kun je zo’n 3 tot 4 keer bijvullen. Een andere optie is: een imitatiepatroon kopen in plaats van een origineel. Vergelijken loont: er kan verschil zitten tussen het aantal pagina’s dat je haalt uit originele patronen en imitaties.

Koop groot in

Koop een groter exemplaar van een cartridge of koop meerdere exemplaren tegelijk.

Gebruik de juiste printer

Als je veel zwart-wit print, kun je dat het beste met een laserprinter doen. Inktjetprinters zijn vaak duurder. Laat foto’s door een fotocentrale afdrukken, dat kost minder dan dat je dit zelf doet.

Zet de printer uit

Als hij namelijk op stand-by staat, vreet hij stroom. En dat kost algauw een paar tientjes per jaar.

Koop een andere printer

Je oude printer houden kan duurder zijn dan een nieuwe kopen. De nieuwe printers hebben vaak losse patronen voor verschillende kleuren. Ook zijn de nieuwere versies van cartridges vaak voordeliger in het afdrukken.

Koop het papier voordelig in

Het is vaak niet nodig om het dure papier van warenhuizen te kopen. Veel inktwinkels hebben alternatieven die goedkoper zijn en net zo goed.

Bespaartips voor kantoor
Etiketten printen in Word
Formuleren van beeldschermteksten
Boek: Inkopen… doe je zo!
Training: Inkopen voor managementondersteuners

Reageer op dit artikel