nieuws

Arbo zelf regelen

Faciliteren

Heeft het bedrijf waar jij werkt een contract met een arbodienst? Uit onderzoek blijkt dat bijna eenderde van de Nederlandse bedrijven zo’n contract niet is aangegaan, terwijl dit wel verplicht is. Maar de politiek steunt deze eigenwijze werkgevers wel; bedrijven moeten zelf verantwoordelijk worden voor de arbeidsomstandigheden.

Heeft het bedrijf waar jij werkt een contract met een arbodienst? Uit onderzoek blijkt dat bijna eenderde van de Nederlandse bedrijven zo’n contract niet is aangegaan, terwijl dit wel verplicht is. Maar de politiek steunt deze eigenwijze werkgevers wel; bedrijven moeten zelf verantwoordelijk worden voor de arbeidsomstandigheden.

Op dit moment is het nog verplicht om aangesloten te zijn bij een gecertificeerde arbodienst. Toch lappen veel bedrijven deze regel aan hun laars. Zij regelen de arbeidsomstandigheden en ziektepreventie liever zelf. Meestal gaat het hier om bedrijven met minder dan twintig werknemers. Uit een onderzoek van het adviesbureau MarketConcern uit Bunnik blijkt dat eenderde van de Nederlandse bedrijven geen contract heeft met een arbodienst. Voor het onderzoek werd de mening van ruim 1750 bedrijven gevraagd.

Eigen verantwoording
Ook staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken vindt dat bedrijven zelf verantwoordelijk moeten worden voor de arbeidsomstandigheden op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt dat veel kleine bedrijven hun contract met een arbodienst gaan opzeggen als er geen sprake meer is van een verplichting. Van de ondervraagden zegt 45 procent gebruik te blijven maken van een arbodienst, 31 procent geeft aan alles zelf te gaan regelen.

Reageer op dit artikel