nieuws

Binnenkort rookvrij werken

Faciliteren

Minister Borst heeft een wet voorgesteld die je moet beschermen tegen rookoverlast op de werkvloer.

Minister Borst van Volksgezondheid heeft een wet voorgesteld die je moet beschermen tegen rookoverlast op de werkvloer. In het voorstel staat dat je als niet-rokende werknemer een speciaal nummer kunt bellen als je werkgever geen rookverbod op de werkvloer wil instellen. De kliklijn zou een oplossing zijn voor werkgevers die het niet zo serieus zijn in hun rookbeleid.
NIEUWE WET

Binnenkort wordt het wetsvoorstel beoordeeld dat werknemers het recht op een rookvrije werkomgeving moet garanderen. Binnen een half jaar moet de wet ingaan. In de nieuwe wet mag je wel roken op de werkvloer maar onder strenge voorwaarden. De gezondheid van niet-rokende werknemers staat daarbij centraal.

ROOKREGELS

Volgens de nieuwe regels mag in bepaalde werkruimtes wel worden gerookt, bijvoorbeeld in een werkkamer waar alleen maar rokende collega’s zitten. Maar ze mogen alleen in de kamer roken als deze niet in verbinding staat met ruimtes waar een rookverbod geldt, zoals de gang of andere openbare ruimtes. De rokende collega mag alleen de deur van de werkkamer openen als hij de ruimte verlaat of binnengaat.

GESTEUND DOOR WET

Volgens minister Borst van Volksgezondheid wordt je als niet-roker slecht beschermd door je werkgever. Werkgevers nemen vaak geen maatregelen omdat ze de verhoudingen op de werkvloer niet op het spel willen zetten. Niet-rokers kunnen daarvan de dupe worden. Met de wet achter je kun je je werkgever erop aan spreken een rookverbod te hanteren.

Reageer op dit artikel