nieuws

Daglicht op kantoor tegen vermoeidheid

Faciliteren

Werk jij op een niet goed verlicht kantoor? Dan kan het zijn dat je ook slecht slaapt. Kantoorpersoneel met te weinig verlichting op de werkplek kan lijden aan vermoeidheid overdag en verminderde kwaliteit van de slaap ’s nachts.

Werk jij op een niet goed verlicht kantoor? Kantoorpersoneel met te weinig verlichting op de werkplek kan lijden aan vermoeidheid overdag en verminderde kwaliteit van de slaap ’s nachts.

Het oog

Als de verlichting een sterkte heeft van 1000 lux zijn de werknemers tevreden. Bij 2000 lux zeggen de proefpersonen dat er te grote contrasten ontstaan, wat te veel aanpassingen van het oog vergt met vermoeidheid als resultaat. Dat blijkt uit het onderzoek Human lighting demands: healthy lighting in an office environment waarop Myriam Aries op 6 september aan de Technische Universiteit Eindhoven promoveerde.

Metingen
Voor de metingen construeerde ze een verrijdbaar wagentje met meetcellen die het menselijk oog kunnen nabootsen. De mensen bij wie de metingen werden verricht, kregen een vragenlijst met vragen over hun lichamelijke gesteldheid.

Daglicht
Aries concludeerde dat slecht verlichte kantoren de biologische klok kunnen ontregelen. De promovenda kon niet vaststellen wat de ideale hoeveelheid licht voor een kantoorruimte zou moeten zijn; ze testte alleen of een bepaalde hoeveelheid licht wordt geaccepteerd. Het is gunstig zo veel mogelijk daglicht binnen te laten en dit aan te vullen met kunstlicht.

 

Reageer op dit artikel