nieuws

Feesten fiscaal bekeken

Faciliteren

De feestdagenregeling voor het personeel is dit jaar behoorlijk afgeslankt. Door het inschakelen van de personeelsvereniging bij lief en leed kan een bedrijf er toch voor zorgen dat de medewerkers een bloemetje blijven krijgen bij verjaardagen en ook een kerstpakket in december.

De feestdagenregeling voor het personeel is dit jaar behoorlijk afgeslankt. Door het inschakelen van de personeelsvereniging bij lief en leed kan een bedrijf er toch voor zorgen dat de medewerkers een bloemetje blijven krijgen bij verjaardagen en ook een kerstpakket in december.

Veel bedrijven hebben een personeelsvereniging die jaarlijks een of meer uitstapjes organiseert. Die uitjes worden (via de bijdragen van de medewerkers) door de personeelsvereniging betaald en de werkgever vult het eventuele tekort aan.

Een werkgever kan profiteren van de vrijstellingen voor de personeelsvereniging. Dat betekent dat de personeelsvereniging voortaan voor lief en leed zorgt. De bijdragen van de werkgever aan de personeelsvereniging zijn onbelast, zolang de werkgever niet meer bijdraagt dan de werknemers. De personeelsvereniging mag zelf besluiten wat zij met het geld doet.

Op die manier blijven de cadeaus buiten de belastingheffing en is het bedrijf niet gebonden aan het maximum van 35 euro per werknemer.

Reageer op dit artikel