nieuws

Files kosten veel geld

Faciliteren

Files hebben het Nederlands bedrijfsleven afgelopen jaar 480 miljoen euro gekost. Dat is een toename van 73 miljoen euro vergeleken met 2003. De aanleg van een aantal spitsstroken maakte wel veel van de extra kosten goed, maar was niet voldoende om de groei van het verkeer op te vangen.

Files hebben het Nederlands bedrijfsleven afgelopen jaar 480 miljoen euro gekost. Dat is een toename van 73 miljoen euro vergeleken met 2003. De aanleg van een aantal spitsstroken maakte wel veel van de extra kosten goed, maar was niet voldoende om de groei van het verkeer op te vangen.

Zonder de spitsstroken werd nog uitgegaan van een kostenpost van 513 miljoen euro. Dankzij de aanleg was het bedrijfsleven op enkele trajecten minder kwijt dan aanvankelijk gedacht. Het gaat om spitsstroken op de A2 bij Eindhoven en tussen Oudenrijn en Everdingen en om stroken op de A50 tussen Ewijk en Grijsoord.

Duurste file van Nederland
De spitsstroken geven lucht, maar de oplossing is tijdelijk. De extra ruimte op de weg is lang niet voldoende om de groei van het verkeer op te vangen. Ondanks de spitsstrook tussen Oudenrijn en Everdingen was het bedrijfsleven daar 39 miljoen euro aan files kwijt, een toename van maar liefst 54 procent. Daarmee waren de files daar de duurste van Nederland. Daar staat tegenover dat op de ringweg bij Eindhoven files 29 procent minder kostten dankzij de spitsstrook.

Reageer op dit artikel