nieuws

Geluidsoverlast

Faciliteren

Ook geluiden die je niet bewust hoort kunnen invloed hebben op je werk. En, in menig kantoor tuin rinkelen zoemen of piepen apparaten die je kunnen irriteren of afleiden.

Vergeleken met mensen die dagelijks het geluid van zware machines op hun trommelvliezen krijgen, lijken kantoormensen het paradijselijk rustig te hebben. Maar of dat ook door iedereen zo wordt ervaren is maar de vraag. Geluiden die de een niet eens opmerkt, kunnen voor een ander dermate irritant zijn dat zijn werk eronder gaat lijden.

GELUIDSOVERLAST: ER IS IETS AAN TE DOEN!

Pratende mensen, telefoongerinkel, zoemende en piepende computers, fax- en kopieermachines: dit alles bij elkaar zorgt voor een constant geluidsniveau in menige kantoortuin. En naarmate de dag vordert, doet al dat geluid een steeds grotere aanslag op het prestatieniveau van de mensen die er verblijven. Daarvoor hoef je je niet eens bewust te ergeren aan al die geluiden; onbewust raak je steeds minder geconcentreerd en vermoeider.

Wanneer je dan ook nog eens met (te) veel medewerkers in een (te) kleine ruimte zit, wat effect heeft op het zuurstofgehalte, is een dag werken een zware aanslag op je zintuigen. Als je uitgaat van de meest ongunstige omstandigheden, kun je stellen dat je om ongeveer 15.00 uur nog maar 20 procent presteert van wat je eigenlijk zou kunnen.

WERKPLEK VERANDEREN

Wanneer je dat zelf ervaart, is het hoog tijd om eens met je collega’s en eventueel je baas te gaan praten over de mogelijkheden de werkplek anders in te richten. Vaak zal het niet mogelijk zijn mensen naar elders te verkassen, maar een andere opstelling van bureaus, het plaatsen van schotten en/of groepjes planten her en der en een doordachte opstelling van de kantoormachines zijn ingrepen die al wonderen kunnen verrichten.

Krop in ieder geval je ergernis over pratende collega’s niet op maar bepraat op een rustige manier alternatieve waardoor zij lekker kunnen praten en jij ongestoord kunt werken.

Reageer op dit artikel