nieuws

ICT leidt niet tot kleiner kantoor

Faciliteren

Je zou verwachten dat door ontwikkelingen er steeds minder ruimte in kantoren nodig zou zijn. De trendy ontwikkelingen als ‘paperless office’, telewerken en flexwerken nemen immers weinig ruimte in. Het tegendeel blijkt waar.

E-commerce zorgt niet voor een afname van de behoefte aan kantoorruimte bij bedrijven. Dit concludeert het Nijmeegse bureau Stec die in opdracht van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed een onderzoek deed naar de gevolgen van ICT voor de vastgoed markt. ICT ontwikkelingen leiden voor-alsnog niet naar een kleiner kantoor. Het lijkt wel alsof de ‘paperless office’ en het tele- en flexwerken juist meer ruimte eisen. Wel versterkt ICT de trek van bedrijven vanuit de stadscentra naar randgemeenten.

TWEE WERKPLEKKEN

Volgens Stec gaan werknemers in de toekomst vaker in teams samenwerken, waardoor de behoefte aan vergaderruimtes groeit. Ook willen werknemers die in deeltijd- of deels thuiswerken toch graag een eigen vaste werkplek op kantoor behouden. Slechts een beperkt aantal bedrijven kiest voor flexibele kantoren, waarin een werknemer niet langer zijn eigen bureautje heeft maar op de eerste de beste lege plaats moeten zitten. Daarbij moet wel weer aangetekend worden dat veel van deze ‘flexibele bedrijven’ extra ruimtes inrichten voor de gezelligheid, waardoor de vraag naar extra vierkante meters nauwelijks afneemt.
Kantoren zullen wel steeds minder in de stadcentra te vinden zijn. Goede autobereikbaarheid en parkeergelegenheid, gekoppeld aan een goede telecommunicatie-infrastructuur worden steeds belangrijker. Veel kantoren zullen dan ook verhuizen naar randgemeenten, bij voorkeur in de Randstad, zo concludeert het onderzoeksbureau.

Reageer op dit artikel