nieuws

Iedereen levert in door nieuwe Wet Kinderopvang

Faciliteren

Zowel werkgevers als werknemers gaan er financieel op achteruit in de nieuwe Wet Kinderopvang die sinds 1 januari 2005 van kracht is. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken.

Zowel werkgevers als werknemers gaan er financieel op achteruit in de nieuwe Wet Kinderopvang die sinds 1 januari 2005 van kracht is. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken.

In 2004 kreeg 13 procent van alle werknemers een bijdrage in de kinderopvang, dit jaar is dat opgelopen tot 18 procent. Maar was het bedrag dat ze jaarlijks van hun werkgever ontvingen in 2004 nog 2950 euro, in 2005 is dat gedaald naar 1800 euro. Het onderzoeksbureau had verwacht dat teruggave via de belasting dat verschil goed zou maken, maar dat blijkt niet
altijd het geval.

Werkgeversvergoeding fors minder
Een reden daarvoor is, dat werkgevers (die voorheen soms wel dertig procent bijdroegen) nu nog maar maximaal eenzesde meebetalen aan de kosten voor kinderopvang, op advies van de nieuwe wet. Ondertussen zijn ze zelf ook duurder uit, omdat ze hun bijdrage niet meer van de belasting kunnen aftrekken.

Verantwoordelijkheid delen
Het ministerie van Sociale Zaken, dat de wet invoerde, ligt er niet wakker van. Een woordvoerder: ‘Soms zijn werkgevers duurder uit, soms goedkoper. Maar de wet is niet aangenomen om het er goedkoper op te maken voor werkgevers, de wet is er gekomen omdat verantwoordelijkheid voor de kinderopvang gedeeld moest worden.’

Achthonderd klachten
Inmiddels zijn al meer dan achthonderd klachten over de nieuwe kinderopvang bij het meldpunt van de FNV geregistreerd. Ruim 60 procent daarvan gaat over de verhoging van de maandelijkse bijdrage.

Reageer op dit artikel