nieuws

Koffie goed voor vrouwen

Faciliteren

Ben jij ook zo gehecht aan je bakkie troost? Dan is er goed nieuws! Koffie brengt bij vrouwen de bloeddruk omlaag. Volgens nieuw Amerikaans onderzoek zouden koffiedrinkers, en met name vrouwen, zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid.


Ben jij ook zo gehecht aan je bakkie troost? Dan is er goed nieuws! Koffie brengt bij vrouwen de bloeddruk omlaag. Volgens nieuw Amerikaans onderzoek zouden koffiedrinkers, en met name vrouwen, zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid.

Gerucht

Dat koffie je bloeddruk omhoog zou brengen en/of schadelijk zou zijn voor hart- en bloedvaten, is een hardnekkig gerucht dat nooit wetenschappelijk is aangetoond.

Levensstijl

Zo bleek uit een eerdere Schotse studie met meer dan zesduizend deelnemers en een looptijd van twintig jaar, dat bij degenen die leden aan diverse hartziekten geen verband was met het koffiegebruik. Ook bij een uitgebreid Noors onderzoek, het Tromsö-hartonderzoek, komen de onderzoekers tot de conclusie dat koffiegebruik niet de oorzaak van coronaire ziekten, maar wellicht ‘een indicator’ is voor een bepaalde levensstijl waarmee mensen meer risico lopen.

Tijdens het nieuwe onderzoek van wetenschappers van de Harvard School of Public Health in Boston, werden meer dan 150.000 Amerikaanse verpleegsters twaalf jaar lang gevolgd. “Daarbij vonden wij sterke bewijzen die de speculatie weerleggen dat koffiecomsumptie bij vrouwen samengaat met verhoogde bloeddruk”, aldus de onderzoeksleider Wolfgang Winkelmayer.

Lagere bloeddruk
De vrouwen die behoorlijk veel koffie dronken, vier koppen of meer per dag, bleken zelfs een lagere bloeddruk te hebben dan vrouwen die geen koffie dronken. Dit gold overigens niet voor ander cafeïnehoudende dranken als cola. Tussen het gebruik van cola – of het nu de light-variant is of niet – bleek wel een verband met hoge bloeddruk te bestaan. De wetenschappers vermoeden dat het niet de cafeïne in de drank is, die die werking heeft, maar een ander, nog te onderzoeken bestanddeel.
 

Reageer op dit artikel