nieuws

Lieve tante geeft subsidie

Faciliteren

Werk je voor een startende ondernemer? Of ken je iemand met een fantastisch bedrijfsidee, maar geen geld om hiermee te beginnen? Dan kan de Tante Agaath regeling interessant zijn. Doel van deze regeling is stimuleren dat particulieren risicodragend vermogen verstrekken aan (startende) ondernemers.

De Tante Agaath regeling is een fiscale regeling en is speciaal gericht op beginnende ondernemers in het Midden- en kleinbedrijf. Een voorbeeld: je hebt goed verdiend met de verkoop van een huis en je zoekt een goede bestemming voor deze rijkdom. Een particulier die geld leent aan een startende ondernemer kan dan profiteren van fiscale voordelen, zoals een extra rentevrijstelling. Gedurende de eerste acht jaar nadat je een lening hebt verstrekt aan een veelbelovende starter, kun je profiteren van een extra rentevrijstelling voor de inkomstenbelasting. Voor ongehuwden is deze extra rentevrijstelling maximaal ƒ 5000 (of € 2269), voor gehuwden maximaal ƒ 10.000 (of € 4538) per jaar.
Het bedrag van de lening moet minimaal ƒ 5000 (of € 2269) zijn. De rente mag niet hoger zijn dan de wettelijke rente. Het moet daarnaast gaan om een ‘achtergestelde’ lening: de eerste acht jaar hebben andere schuldeisers voorrang bij het innen van hun schulden. Het is dus wel zaak om te investeren in een bedrijf waarin je veel vertrouwen hebt. Het nieuwste plan van een ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’- neefje is misschien niet zo’n goede keuze.
Meer informatie over deze en andere fiscale regelingen: BelastingTelefoon voor ondernemers 0800 – 0443 of surf naar de Belastingdienst.

Reageer op dit artikel