nieuws

Maaltijdvergoeding gewijzigd

Faciliteren

Een maaltijd van de zaak wordt door het nieuwe belastingstelsel duurder voor je werkgever.

Bij de meeste werkgevers worden maaltijden vergoed, maar door het nieuwe belastingstelsel wordt het duurder om de maaltijden te vergoeden. Volgens de belastingdienst is niet iedere maaltijd die tijdens werkuren genuttigd wordt een zakelijke maaltijd.

NIEUWE REGELS

Het nieuwe belastingstelsel, dat 1 januari dit jaar is ingevoerd, maakt zakelijk lunchen en dineren duurder voor je werkgever. Maaltijden vergoeden betekent dit jaar hogere kosten, of je werkgever moet een ingewikkelde administratie bijhouden om eten tijdens werkuren op een legale manier zo goedkoop mogelijk te houden.

BELASTINGVRIJ VERGOED

In het nieuwe belastingstelsel kan net zoals voorheen, zakelijke maaltijden belastingvrij worden vergoed. Maar niet elke maaltijd wordt door de belastingdienst als zakelijk beschouwd, en er gelden nieuwe regels en voorwaarden. Per werknemer mogen tachtig maaltijden per jaar vergoed of verstrekt worden. De maaltijden moeten dan wel duidelijk een ‘zakelijk’ karakter hebben.

MAALTIJD VAN DE ZAAK

Maaltijden met een zakelijk karakter zijn bijvoorbeeld avondmaaltijden (tussen 17.00 uur en 20.00 uur) op kosten van de zaak; ze worden vergoed als een werknemer niet in staat is op normale tijden thuis of elders te eten door bijzondere werktijden of reistijden. Maaltijden overdag worden alleen als zakelijk beschouwd in specifieke gevallen. Bijvoorbeeld een maaltijd tijdens een dienstreis. Ook werknemers die veel op pad zijn voor hun werk, zoals accountmanagers, krijgen hun maaltijden belastingvrij vergoed. Maaltijden tijdens een zakelijke bespreking met klanten buiten kantoor of tijdens werkzaamheden op tijdelijke locaties, bijvoorbeeld als je op een beurs of evenement staat, zijn volgens de belastingdienst zakelijk.

LUNCH

De regels voor de lunch zijn daarentegen soepeler geworden; je werkgever hoeft alleen nog maar de kosten van de inkoop van de voedingsmiddelen en de kosten van het kantinepersoneel door te berekenen aan werknemers.

Reageer op dit artikel