nieuws

Meer werkdagen in 2004

Faciliteren

Het schrikkeljaar 2004 komt eraan. Dat betekent dat je volgend jaar een dag extra moet werken. En Kerstmis valt ook nog eens in het weekeinde. Volgens het CPB leiden deze drie extra werkdagen echter niet tot meer productie.

Het schrikkeljaar komt eraan. Dat betekent dat je een dag extra moet werken. En Kerstmis valt ook nog eens in het weekeinde. Volgens het CPB leiden deze drie extra werkdagen echter niet tot meer productie.

Voor mensen die een hekel aan hun werk hebben, wordt 2004 geen goed jaar. Kerstmis valt in het weekend en 29 februari zorgt ook nog eens voor een extra werkdag. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) leiden deze drie extra werkdagen niet tot ‘noemenswaardig’ meer productie. En je voelt het ook niet in je portemonnee, want je wordt per maand uitbetaald. Helaas. Toch is er ook iets positiefs aan deze extra werkdagen. Waarschijnlijk hoef je minder over te werken, want het werk kan meer gespreid worden.

Extra groei
De Duitsers hebben het volgend jaar nog zwaarder. Zij hebben veel meer feestdagen waarop niet wordt gewerkt en in 2004 vallen zes van die verplichte vrije dagen in het weekeinde. Dat betekent voor hen dus zes extra werkdagen. Volgens Duitse onderzoekers leidt dat wel tot een merkbaar effect. Zij schatten de extra economische groei op 0,6 procent. Voor handelspartner Nederland kan dat een groei van 0,1 procent tot gevolg hebben.

Reageer op dit artikel