nieuws

‘Moet kunnen… toch?’

Faciliteren

Je ziek melden… niet omdat je niet lekker bent, maar gewoon omdat je vindt dat je recht hebt op een vrije dag. Twee derde van de Amerikaanse werknemers doet dat. Het prijskaartje dat aan dat ongeoorloofde verlof hangt is hoog. En dan hebben we het niet alleen over het salaris.

Je ziek melden… niet omdat je niet lekker bent, maar gewoon omdat je vindt dat je recht hebt op een vrije dag. Twee derde van de Amerikaanse werknemers doet dat. Het prijskaartje dat aan dat ongeoorloofde verlof hangt is hoog. En dan hebben we het niet alleen over het salaris.

Uit onderzoek van arbeidsrechtadvocatenfirma CCH, onderdeel van Wolters Kluwer/Croner, blijkt dat slechts een derde van de ziekmeldingen te herleiden is tot daadwerkelijke ziekte. De rest heeft een scala aan redenen, van familieomstandigheden, de behoefte aan een vrije dag, een mentaliteit van ‘dat moet kunnen’ tot stress en burn-out.

 Meer dan twee derde van de werkgevers herkent wel een bepaald patroon in ziekmeldingen. Die blijken vaker voor te komen op maandag en vrijdag, gevolgd door dagen rondom de feestdagen en in periodes waarin griep en hooikoorts heersen. Hoe ontevredener de werknemer, hoe meer redenen hij vindt om niet te komen opdagen. Een manier om dit probleem aan te pakken is volgens het CCH het nemen van maatregelen om werk en privé beter te kunnen combineren. Vaak echter kiezen werkgevers voor een ‘negatieve’ benadering zoals huiscontroles, het inhouden van salaris en een bonus voor mensen die een jaar lang nooit ziek zijn geweest.

Leuk is dat, voor werknemers die écht ziek zijn!
Reageer op dit artikel