nieuws

Onderzoek naar aanpak RSI gewenst

Faciliteren

Steeds meer mensen krijgen er last van: RSI. Werkgevers doen er alles aan om RSI te voorkomen of te genezen. Het resultaat valt helaas erg tegen.

Je zult steeds vaker mee geconfronteerd worden met RSI. Je kent vast wel een collega die voortdurend klaagt over nek en schouders of misschien ben je zelf wel het slachtoffer van RSI. Werkgevers doen er gelukkig alles aan om RSI te voorkomen of te genezen. Maar, het resultaat valt meestal tegen.
VERSCHILLENDE BEHANDELMETHODES

Mensen met RSI-klachten krijgen allerlei verschillende behandelingen. Het resultaat daarvan is vaak onvoldoende. Daarom vindt de Gezondheidsraad dat er een onderzoek moet komen naar de oorzaken en behandeling van RSI. Het is namelijk nog steeds niet duidelijk welke maatregelen wel of geen effect hebben. Ook zijn wetenschappers het er nog niet over eens welke vormen van therapie goed zijn. Onderzoek moet daar duidelijkheid in brengen.
ADVIES

De Gezondheidsraad raadt absolute rust sterk of. Voorlichting en geruststelling van de patiënt is in een beginnend stadium belangrijk. De eerste stap van de behandeling zou moeten bestaan uit het verminderen van de activiteit die waarschijnlijk tot de klachten heeft geleid.
RISICOGROEPEN

Naar schatting 20 tot 40 procent van de werkende bevolking in Nederland heeft in meer of mindere mate last van RSI. Sommige beroepsgroepen, waaronder beeldschermwerkers, inpakkers, werknemers in de bouw en kleermakers, hebben een grotere kans op RSI dan andere. Steeds dezelfde beweging maken, of voortdurend werken in dezelfde houding zijn risicofactoren voor RSI. Of ook persoonlijke factoren zoals lichaamsbouw of het omgaan met stress meespelen, is nauwelijks bekend.

Reageer op dit artikel