nieuws

Opletten geblazen

Faciliteren

Twee maanden proeftijd terwijl het er eigenlijk maar één moet zijn of een onvolledige arbeidsovereenkomst, het zijn veelgemaakte fouten in een arbeidscontract. Deze fouten kunnen tot veel problemen leiden.

Twee maanden proeftijd terwijl het er eigenlijk maar één moet zijn of een onvolledige arbeidsovereenkomst, het zijn veelgemaakte fouten in een arbeidscontract. Deze fouten kunnen tot veel problemen leiden.

Als er problemen met een werkgever ontstaan, is het handig als je kunt terugvallen op een goed arbeidscontract. Als er iets niet klopt en het komt tot een rechtszaak, dan kan een werkgever behoorlijk in de problemen komen. Een paar veelgemaakte fouten.

Veelgemaakte fouten
Een proeftijd wordt vaak alleen mondeling besproken. Bij een dienstverband van een jaar wordt regelmatig een proeftijd van twee maanden afgesproken, terwijl het er maar een moet zijn. Neem bij tijdelijke overeenkomsten altijd de mogelijkheid voor een tussentijdse opzegging. Doe je dit niet, dan zit je voor de afgesproken periode aan elkaar vast.

Veel werkgevers maken hun eigen regels. Zodra deze echter in strijd zijn met de CAO of de wet, handelen zij niet correct. Ook komt het voor dat een overeenkomst alleen mondeling wordt besproken. Hierbij ontstaan er op den duur regelmatig verschillen van mening. Leg alles dus schriftelijk vast!

Reageer op dit artikel