nieuws

Personeel snel uitgeput

Faciliteren

Ruim 10% van de werknemers raakt binnen een jaar vermoeid. De oorzaken? Weinig steun van collega’s en gebrek aan ruimte om het werk zelf te regelen.

Bij meer dan 10 procent van de gezonde werknemers slaat de vermoeidheid binnen een jaar toe. De oorzaken? Weinig ondersteuning van collega’s en weinig ruimte om het werk zelf te regelen. Dat blijkt uit onderzoek van de NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.

OVERBELAST

Het NWO volgde drie jaar ruim achtduizend gezonde werknemers uit verschillende bedrijven. Na een jaar onderzoek was 14 procent van de -oorspronkelijk gezonde- vrouwen en bijna 10 procent van de mannen vermoeid. Bij beide groepen leveren weinig mogelijkheden om zelf het werk te regelen en weinig ondersteuning van collega’s, een anderhalf tot twee maal zo grote kans op het ontstaan van langdurige vermoeidheid. Daarnaast blijken vooral bij mannen een hoge emotionele en lichamelijke belasting, en weinig steun van de dagelijkse leiding het ontstaan van vermoeidheid te bevorderen. Bij vrouwen geven hoge taakeisen en ruzie met collega’s een verhoogde kans op vermoeidheid.

LEEFWIJZE

Het onderzoek toont ook aan dat ook de leefwijze van de werknemers een belangrijke rol speelt. Mannen met overgewicht raken 1,3 maal sneller vermoeid dan collega’s met een normaal gewicht. Bij vrouwen blijkt ondergewicht de kans op vermoeidheid met een factor drie te vergroten.

Reageer op dit artikel