nieuws

Productieve vierdaagse werkweek

Faciliteren

Bij een werkweek van vier keer negen uur zijn werknemers net zo productief als bij een 5×8 -daagse werkweek.

Bij een werkweek van vier keer negen uur zijn werknemers net zo productief als bij een 5×8 -daagse werkweek.

MINDER DAGEN, ZELFDE UREN

Onderzoekster Edith Josten van de Katholieke Universiteit Brabant promoveerde onlangs op de 4×9-daagse werkweek. Drie procent van de fulltime-werknemers werkt in een vierdaagse werkweek. Dat zijn 180.000 personen. Voor het onderzoek werden drie categorieën onderzocht: kantoorpersoneel, industriële werknemers en medewerkers in de zorg. In de eerste twee categorieën biedt de vierdaagse werkweek met langere dagen vooral voordelen. De werknemers zijn tevreden en presteren nauwelijks minder dan in een ‘gewone’ 36-urige werkweek. Alleen in de zorg is het 4×9-werkschema fysiek en emotioneel te zwaar. De werkweek leidt tot lagere prestaties en meer gezondheidsklachten.

Reageer op dit artikel