nieuws

‘Reproruzie’ krijgt vervolg

Faciliteren

Stichting Reprorecht stopt voorlopig met het innen van de kopieervergoeding bij bedrijven.

Stichting Reprorecht stopt voorlopig met het innen van de kopieervergoeding bij bedrijven.

Bedrijven zijn wettelijk verplicht een bedrag te betalen voor de kopieën die er gemaakt worden. Stichting Reprorecht int dit bedrag en verdeelt dit over uitgevers en auteursrechthebbenden.

Reproruzie
Begin dit jaar begon de stichting met het versturen van rekeningen. Zo’n 40.000 van de 240.000 bedrijven ontvingen zo’n rekening. Vele bezwaren van bedrijven volgden tegen de manier waarop de rekening tot stand was gekomen; de stichting ging uit van een schatting op basis van gegevens van een NIPO-onderzoek.

Compromis
Een rechtszaak volgde én een compromis: bedrijven die geen kopieermachine bezitten en dus ook geen ‘reprorechtplichtige’ kopieën maken, zullen van de Stichting Reprorecht een nulfactuur ontvangen. Verder stopt de stichting voorlopig met het versturen van facturen naar bedrijven die er nog geen hebben ontvangen. En openstaande facturen zullen niet worden aangemaand.

 

Reageer op dit artikel