nieuws

Virtuele betalingen

Faciliteren

Wanneer je een bestelling plaats via het internet, kun je in een aantal e-shops ook virtueel betalen. Maar, is betalen via het web wel veilig?

Als je inkopen doet via het web, kun je er steeds vaker voor kiezen om ook virtueel te betalen. Net als bij de kassa van een supermarkt of kantoorvakhandel. Maar betalen via het internet is erg nieuw, dus let er vooral op dat de betaling wel veilig is.

VEILIGHEID

Het grootste probleem van betalen via het web is de veiligheid. Als je via het net betaalt, verstuur je elektronisch ‘gevoelige informatie’. Het doorgeven van creditcardnummer, vervaldatum en adresgegevens is genoeg om te betalen. Dat gebeurt ook bij het telefonisch reserveren van een hotelkamer. Alleen op het web kan een hacker heel eenvoudig verzonden creditcardgegevens lezen en daar eventueel misbruik van maken.

BEVEILIGEN

Er bestaan twee manieren om gegevens beveiligd via het net te verzenden. Beide methoden maken gebruik van het versleutelen van de bestaande boodschap om de gegevens te beveiligen.

SSL EN SET

De meeste internetwinkels gebruiken SSL (Secure Socket Layer). Bij SSL worden gegevens in code verzonden, waardoor ze voor anderen onleesbaar zijn. De ontvangende internetaanbieder kan de informatie wel lezen. Daar zit meteen ook het nadeel: de anonieme winkelier beschikt dan permanent over de creditcardgegevens beschikken.
Creditcardmaatschappijen Visa en Eurocard/MasterCard ontwierpen daarom een ander protocol: SET (Secure Electronic Transaction). Internetverkopers die SET gebruiken zien nooit de gegevens van de klant. De betaling verloopt via een derde – bank of creditcardmaatschappij. Zo zijn de verstuurde gegevens beschermd. Een probleem is dat slechts weinig winkels SET gebruiken. De shopper heeft daardoor een beperkte keus.

BETALEN ZONDER CREDITCARD

Wie geen creditcard heeft kan ook afrekenen via het net. Bijvoorbeeld via I-pay met SET en met Rabo Direct. I-pay is het internetbetaalsysteem van de Nederlandse banken. Alleen de Rabobank heeft nog een eigen systeem.

Iedereen met een Nederlandse bankrekening en een pc met internet kan I-pay met SET gebruiken. Om er gebruik van te kunnen maken, moet je je eerst aanmelden op de website van I-pay of van de eigen bank. Je kunt ook een formulier afhalen bij de bank. Je krijgt dan de bijbehorende software gratis thuis.
De bank beschikt over een voor elke klant verschillend beveiligingsmiddel. Betalen via I-pay met SET is gratis. Klanten van de ABN AMRO en van de Rabobank moeten wel wat bijleggen voor de bijbehorende pasjes en apparatuur (max. fl. 20,00).

BETALEN IS SIMPEL

Hoewel het niet helemaal te vergelijken is, lijkt het gebruik van I-pay erg op pinnen. Het aankoopbedrag van een boek of cd bij de e-shop wordt direct afgeschreven van de bank- of girorekening. Omdat betalingen gecodeerd zijn met SET, heb je een beperkte keus. Op dit moment zijn er 60.000 gebruikers en kun je shoppen bij ca. 100 Nederlandse internetwinkels. In de buitenlandse webwinkels kan de klant voorlopig alleen per creditcard betalen. Bij I-pay met SET kunnen alleen Eurocard/Mastercard-houders terecht. Een overzicht van de aangesloten winkels vind je op de site van I-pay.

Reageer op dit artikel