nieuws

Vrij op 5 mei?

Faciliteren

De laatste dagen is er nogal wat commotie ontstaan over ‘vrij op 5 mei’. Is dit nu wel of niet een extra vrije dag?

Eens in de 5 jaar in Bevrijdingsdag, 5 mei, een officele nationale feestdag. Het zou logisch zijn dat iedereen dan een extra vrije dag krijgt. Dat is alleen niet in altijd het geval.

Hoewel de Stichting van de Arbeid werkgevers adviseert hun personeel eens in de vijf jaar een vrije dag te schenken, zijn niet alle bedrijven even genereus. Of je vrij hebt hangt dus af van de goedheid van je bedrijf. In sommige gevallen Bevrijdingsdag in de CAO opgenomen, maar als er niets in de CAO staat, wordt het een verplichte snipperdag, of gewoon werken. Bevrijdingsdag is niet zoals Koninginnedag een collectieve vakantiedag, dus hangt alles af van CAO of gulheid van de baas.

NATIONALE FEESTDAG

Premier Lubbers heeft destijds besloten dat 5 mei een nationale feestdag is, maar de sociale partners (werkgevers, werknemers en overheid) moesten zelf uitmaken wie voor de kosten van een vrije dag opdraait. Dat is natuurlijk vragen om discussie en diverse interpretaties. Werknemers in de industriesector en zakelijke dienstverlening hebben in de meeste gevallen een extra, verplichte snipperdag moeten opnemen. Ambtenaren, werknemers van nutsbedrijven, personeel in de zorg en in de welzijnsector hebben werknemers ieder jaar een vrije dag op 5 mei. Bedrijven als KPN en TPG houden zich aan het advies van de Stichting van de Arbeid en geven een keer in de vijf jaar een vrije dag. Zonder daarvoor een vrije dag of salaris te hoeven inleveren.

Reageer op dit artikel