nieuws

Weinig bedrijven doen aan rookbeleid

Faciliteren

Roken op het werk komt in de meeste bedrijven wel ter sprake, maar er wordt weinig initiatief genomen om een gedegen rookbeleid op te zetten.

Roken op het werk komt in de meeste bedrijven wel ter sprake, maar in de praktijk wordt er weinig gedaan aan een gedegen rookbeleid. Het aantal rookvrije bedrijven groeit de laatste jaren vrijwel niet. In de helft van de Nederlandse bedrijven wordt nog volop gerookt.

GEEN BEHOEFTE AAN BELEID

In 1997 had 51 procent van de bedrijven maatregelen tegen roken genomen, nu is dat
–ondanks alle campagnes tegen roken- slechts 2 procent méér. Dit blijkt uit het rapport ‘Roken op het werk 2000’ van het ministerie van SZW. Daarvoor werden bedrijven met meer dan vijf medewerkers onderzocht.

Van de bedrijven die geen rookbeleid hebben, zegt 58 procent dat de werknemers daar ook geen behoefte aan hebben. In 1997 lag dat percentage een stuk hoger: 82 procent. Bij het management daalde het aantal tegenstanders van een rookbeleid van 29 naar 5 procent. Waarom het aantal bedrijven met een rookbeleid dan nauwelijks stijgt, laat het onderzoek in het midden. Als de Eerste Kamer akkoord gaat met de nieuwe Tabakswet, wordt medio volgend jaar een algemeen recht op een rookvrije werkplek van kracht.

RUIMTE VOOR ROKEN

Ook Ondernemerspeil.nl onderzocht het rookbeleid bij bedrijven. Ruim de helft van de bedrijven geeft rokers alle ruimte. Meer dan een kwart daarvan kent geen enkele rookmaatregel of stelt ‘dat iedereen overal mag roken’. 17 procent zegt dat roken is toegestaan, tenzij iemand bezwaar maakt. 8 procent kent een paar rookvrije werkplekken, maar staat roken verder toe.

Van de bedrijven die strenger zijn (49 procent), heeft 30 procent enkele rookplekken aangewezen. Bij de overige 19 procent mag niemand roken, sommige bedrijven (4 procent) maken wel een uitzondering voor bezoekers.

Meer lezen over roken op de werkplek kan op Stivoro.

Reageer op dit artikel