nieuws

Weknemers bezoeken sexsites ondanks risico’s

Faciliteren

Dat het bezoek aan sexsites gevaar op kan leveren voor het bedrijfsnetwerk weten de meeste werknemers wel. Van hen zijn de meesten er zelfs van overtuigd dat dit tot ontslag kan leiden. Toch blijken de veel werknemers de verleiding niet te kunnen weerstaan.

Dit blijkt uit het zevende jaarlijkse Web@Work-onderzoek onder IT-beslissers door Websense, uitgevoerd door Harris Interactive.

Verboden vruchten


Werknemers schatten de risico’s dus goed in. Eén verkeerde muisklik kan een netwerk dagen platleggen. Van de onderzochte medewerkers heeft twaalf procent wel eens een mogelijk onveilige link van een collega, vriend of kennis ontvangen op het werkadres. Elf procent heeft weleens een link ontvangen met mogelijke spyware of andere beveiligingsrisico’s. Toch blijken verboden vruchten onweerstaanbaar.

Privé surftochten


61 procent van de mensen die privé gebruikmaakt van de zakelijke internetverbinding, doet dat meerdere keren per dag en gemiddeld 3,06 uur per week. Hieruit blijkt dat deze groep 24 procent van de internettijd van de baas niet direct voor het werk benut. Vijf procent van de respondenten heeft een eigen blog en 46 procent van hen beschrijft hierop werkgerelateerde gebeurtenissen of interacties met collega’s. 42 procent van de medewerkers geeft aan dat hun bedrijf regels heeft, die blogging door medewerkers verbieden. Verder geeft elf procent van de respondenten aan onder werktijd weleens blogs te bezoeken; 31 procent doet dit geregeld of vaak.

MP3-bestanden


Een op de vier medewerkers (24 procent) kijkt of luistert minimaal een keer per week streaming media op het werk. Een op de zes (17 procent) gebruikt minimaal een keer per week Instant Messaging (IM). 29 procent van deze groep doet dat hoofdzakelijk voor privédoeleinden. Achttien procent van de respondenten downloadt niet-werkgerelateerde MP3-bestanden, foto’s, videoclips of films en bewaart deze op een zakelijke computer of netwerk.Enorme schadeHet afschermen van medewerkers tegen ongewenste blootstelling aan expliciete content op de werkvloer blijft echter zeer belangrijk. Webgebaseerde bedreigingen als spyware en virussen zijn moeilijk te traceren voor organisaties en medewerkers maar de potentiële schade ervan is enorm.

Reageer op dit artikel