nieuws

Werk moet eenderde kinderopvang betalen

Faciliteren

Werkgevers worden wettelijk verplicht eenderde van de kosten van kinderopvang te betalen. Alle ouders met kinderen tussen nul en 12 jaar die gebruikmaken van kinderopvang, krijgen vanaf 1 januari 2007 gegarandeerd van ieder van hun werkgevers eenzesde van de kosten terug.

Werkgevers worden wettelijk verplicht eenderde van de kosten van kinderopvang te betalen. Alle ouders met kinderen tussen nul en 12 jaar die gebruikmaken van kinderopvang, krijgen vanaf 1 januari 2007 gegarandeerd van ieder van hun werkgevers eenzesde van de kosten terug.

Werkgeversbijdrage


Dat heeft minister De Geus van Sociale Zaken (CDA) dinsdag gezegd in een debat over kinderopvang in de Tweede Kamer. Uit een evaluatie van de Wet Kinderopvang blijkt dat 35 procent van de ouders op dit moment geen of een onvolledige werkgeversbijdrage ontvangt. Nu nog mogen werkgevers kiezen of ze hun werknemers in de kosten tegemoetkomen. Ruim eenderde doet dat dus niet.

Vertrouwen


‘Dit is een teleurstellend beeld. Ouders moeten arbeid en zorg combineren en kinderopvang hoort daar bij’, aldus De Geus. De minister eiste eerder dat in 2008 negen van de tien werknemers een volledige werkgeversbijdrage zouden krijgen. De Geus gaf dinsdag aan daarin geen vertrouwen te hebben. Daarom wil hij de werkgevers wettelijk verplichten.
De werkgeversbijdrage komt voor de ouders bovenop de inkomensafhankelijke bijdrage van de overheid. De werkgeversbijdrage zal vanaf 2007 worden verrekend via de Belastingdienst. Werkgevers gaan een hogere WW-premie betalen. Uit deze extra middelen maakt de Belastingdienst de werkgeversbijdrage aan de ouders over.

Verplicht kinderopvang


De verplichte bijdrage van werkgevers in de kinderopvangkosten geldt voor alle werkgevers, óók voor bedrijven die geen werknemers met kinderen in de kinderopvang in dienst hebben. De Geus en zijn partijgenoot minister Van der Hoeven (Onderwijs) verwachten de komende jaren een groei van het gebruik van kinderopvang. Vanaf 2007 worden basisscholen namelijk verplicht kinderopvang aan te bieden van half acht ’s morgens tot half zeven ’s avonds. Ook voor deze opvang geldt straks de wettelijke werkgeversbijdrage.
Minister Van der Hoeven zegde in hetzelfde debat toe dat zij met minister Zalm van Financiën (VVD) zal praten over extra budget om scholen in de voorbereidingskosten van hun opvangtaak tegemoet te komen.

Reageer op dit artikel