nieuws

Werken met psychische klachten

Faciliteren

Veel psychische klachten bij werknemers ontstaan door een hoge werkdruk en slechte werksfeer. Toch werken de meeste mensen gewoon door.

Veel psychische klachten bij werknemers ontstaan door een hoge werkdruk en slechte werksfeer. Toch werken de meeste mensen gewoon door.

DOORWERKEN

Een op de vijf werknemers heeft psychische klachten en werkt hier gewoon mee door. Zelfs als de klachten ernstig zijn, leiden deze vaak niet tot ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid. De meeste klachten komen bovendien voort uit de werksituatie: een hoge werkdruk en slechte werksfeer zijn de belangrijkste oorzaken van psychische arbeidsongeschiktheid. Aan de andere kant gaan werknemers die eenmaal met psychische klachten thuis zitten na herstel niet vanzelf weer aan het werk.

AANPAK

Deze conclusies komen naar voren in een studie in opdracht van De commissie Psychische Arbeidsongeschiktheid. Klachten zoals stress, burn-out, depressie en angststoornissen bij werknemers kunnen effectief worden behandeld maar in de praktijk gebeurt dit onvoldoende. De commissie wil dit jaar met werkgevers, vakbonden, patiënten en instellingen die de sociale zekerheid uitvoeren afspraken maken over verbetering van de aanpak van de psychische arbeidsongeschiktheid.

Reageer op dit artikel