nieuws

Werkplek viezer dan wc-bril

Faciliteren

Je werkplek is een broeinest van viezigheid. Op een bureaublad leven 400 keer zoveel bacteriën als op de gemiddelde wc-bril.

Je werkplek is een broeinest van viezigheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona. Een bureaublad huisvest 400 keer zoveel bacteriën als de gemiddelde wc-bril. Bureaus worden namelijk minder vaak schoongemaakt dan toiletbrillen. Vooral in grote steden bevinden zich grote hoeveelheid bacteriën op de bureaus. Dat komt ook doordat werknemers regelmatig aan hun werkplek eten.

VIESTE PLEK OP KANTOOR

Met de studie wilden de onderzoekers de smerigste plek van het kantoor vinden (d.w.z. de plaats met de meeste bacteriën). Op persoonlijke werkplekken en in algemene ruimten op kantoren in verschillende grote steden in de Verenigde Staten (o.a. New York, Tucson en San Francisco), werden meer dan 7000 monsters afgenomen en geanalyseerd.

De meeste bacillen kleefden aan de telefoons. Ook op bureaus, faxmachines, deuren en bedieningspanelen van magnetronovens, kranen en toetsenborden bevonden zich hoge concentraties. En, de bacteriën verspreiden zich in hoog tempo: op kantoor raakt een werknemer gemiddeld tien objecten per minuut aan.

ONZICHTBARE VIJAND

In de Verenigde Staten is men –terecht of onterecht- behoorlijk bang voor ‘germs’. Onderdeel van het onderzoek was de bestrijding van de bacteriën. Daarvoor werden de kantoorwerkers in twee groepen verdeeld. Een groep moest alle voorwerpen die ze aanraakte, reinigen met desinfecterende doekjes. De andere groep liet dit achterwege. Binnen twee dagen was bij groep 1 het bacteriegehalte op de computers, telefoons etc. met 99.9% verminderd. Bij groep 2 groeide de bacteriekolonie dagelijks met 19 tot 31%.

Reageer op dit artikel