nieuws

Collega steeds vaker concurrent

Faciliteren

De onderlinge concurrentie tussen collega’s op de werkvloer neemt toe. Grote aanjager is de economische crisis. Bedrijven sturen hierdoor op een hogere arbeidsproductivileit per werknemer. Met de angst voor baanverlies loopt de een dan nog harder dan de ander.

De onderlinge concurrentie tussen collega’s op de werkvloer neemt toe. Grote aanjager is de economische crisis. Bedrijven sturen hierdoor op een hogere arbeidsproductiviteit per werknemer. Met de angst voor baanverlies loopt de een dan nog harder dan de ander.

Volgens een op de drie werknemers zijn de onderlinge verhoudingen op de werkvloer dit jaar meer gespannen dan in 2012. Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse werknemers, in opdracht van Tempo-Team. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de werkdruk ten opzichte van vorig jaar is toegenomen. Ruim 30 procent ervaart daardoor meer stress, terwijl een kwart zegt pessimistischer gestemd te zijn dan ooit. De combinatie hoge werkdruk en een afgenomen baanzekerheid leidt tot meer stress op het werk.

Volgens een kwart van de ondervraagden zorgt de verhoogde stress op de werkvloer ook voor meer spanningen thuis. Zij hebben meer moeite om het juiste evenwicht te vinden tussen werk en privé. Deze onbalans kan weer zorgen voor meer ziekteverzuim en een lagere productiviteit,

Hoe kun je je nou wapenen tegen deze crisisstress? Angst om je baan kwijt te raken is daarbij een slechte raadgever. Je kunt beter je veerkracht tonen en op zoek gaan naar kansen om jezelf te ontwikkelen. ‘Wachten tot de crisis overwaait biedt weinig soelaas’, zegt Harald Zandvliet, woordvoerder bij Tempo-Team. ‘Toon interesse in wat zich in het bedrijf afspeelt en maak kenbaar dat je openstaat voor veranderingen. Investeer in jezelf, volg een cursus of doe mee aan een nieuw project. Uiteraard wél in goede harmonie met je collega’s.

Reageer op dit artikel