nieuws

Werkgever discrimineert meest op leeftijd

Faciliteren

Het maken van onderscheid op basis van leeftijd is de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland. Dat is tenminste wat 10% van de bevolking als zodanig ervaart; 8% van de Nederlanders zegt dat ze te maken kreeg met discriminatie op basis van etnische afkomst. Tot die conclusie komt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in […]

Het maken van onderscheid op basis van leeftijd is de meest voorkomende vorm van discriminatie in Nederland. Dat is tenminste wat 10% van de bevolking als zodanig ervaart; 8% van de Nederlanders zegt dat ze te maken kreeg met discriminatie op basis van etnische afkomst.

Tot die conclusie komt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport Ervaren Discriminatie in Nederland dat de mate waarin discriminatie wordt ervaren onderzocht. Het rapport werd gemaakt op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In de afgelopen 12 maanden maakte een kwart van de Nederlanders een voorval mee waarbij ze discriminatie ervoeren. “Van de werkzoekenden voelde 15% zich bij het zoeken naar werk gediscrimineerd. En nog eens 14% van de werkzoekenden twijfelt of discriminatie een rol speelde in de afwijzingen op sollicitaties”, aldus het SCP.

Van de migranten, zoals Turken, Marokkanen, Surinamers en mensen uit Midden- en Oost-Europa, ervoer de afgelopen 12 maanden een derde tot de helft discriminatie in de openbare ruimte. Van de migranten die werk zochten sprak 20 tot 40% van discriminatie bij het zoeken naar een baan. “Op de werkvloer en in het onderwijs worden vergelijkbare percentages gerapporteerd”, stellen de onderzoekers in het rapport dat is gebaseerd op een vragenlijst die door 12.552 mensen is ingevuld.

Bron: PW|de Gids

Reageer op dit artikel