nieuws

‘Forenzen maakt werknemer ongelukkig en nerveus’

Faciliteren

Hoe groter de afstand tussen huis en werk is, hoe ontevredener werknemers zijn.

Forenzen zouden niet alleen ongelukkig worden van het woon-werkverkeer, maar ook gespannen. Dat blijkt uit Brits onderzoek onder 60.000 werknemers en zelfstandig professionals. Ruim 90 procent daarvan moest regelmatig tot vaak forensen.

Forens voelt zich minder waardevol

Vooral werknemers die langer dan een half uur met de bus moeten reizen, zouden ongelukkiger zijn dan collega’s die dat niet doen. ‘Forenzen zijn minder tevreden en hebben minder het gevoel dat hun werkzaamheden ertoe doen’, aldus de onderzoekers. Reistijden tussen een uur en anderhalf uur zijn extra funest voor het welbevinden van medewerkers. Wie met de trein reist zou bovendien nerveuzer zijn dan forenzen die een ander vervoermiddel kiezen.

Wie er langer dan drie uur over doet om op kantoor te komen, zou er iets beter vanaf komen. Volgens de onderzoekers kunnen deze forenzen hun reistijd gebruiken om iets nuttigs te doen. Dit zou goed zijn voor de tevredenheid van de forens.

Onderweg vergaderen in zelfsturende auto

Kantoorverhuurder Regus en auto-ontwerper Rinspeed werken samen aan een zelfsturende auto. Deze moet ervoor zorgen dat de passagiers zich tijdens de rit volledig op andere taken kunnen richten. Zo is er in de auto vergaderruimte voor vier personen en zorgen ingebouwde communicatiesystemen ervoor dat de forenzen onderweg contact kunnen leggen met collega’s op kantoor.

De Amerikaanse psycholoog Daniel Kahneman toonde in 2004 al aan dat de reis tussen huis en werk gevoelens opwekt die veel lijken op het gevoel na een nacht slecht slapen.

Bron: pwdegids.nl

Reageer op dit artikel