nieuws

11 tips voor het creëren van een rustige kantoortuin

Faciliteren

11 tips voor het creëren van een rustige kantoortuin

De kantoortuin is schering en inslag. Niet iedereen is er even blij mee. Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat mensen zich moeilijker kunnen concentreren in een kantoortuin. Toch zijn er manieren om te zorgen dat je wel kunt werken in een kantoortuin.

 1. Er zijn inmiddels voorbeelden te over van goed ingedeelde en functionerende kantoortuinen in multifunctioneel ingerichte kantoren. Doe best en worst practices op bij bedrijven en instellingen in verschillende sectoren.
 2. Betrek werknemers bij de ontwikkeling – en bij de verbetering als de kantoortuin er eenmaal is.
 3. Kijk goed naar de functies van de organisatie en de soorten werk die je mensen doen. Pas daar de ruimtes op aan en zorg dat er voldoende opties zijn voor verschillende taken en gesprekken. Om de rust en dus de concentratie te bewaren, moeten er ruimtes zijn om druk te kletsen of om stil te zijn en alles daartussenin. Geluid uit de drukke ruimtes moet niet doordringen in de stille.
 4. Denk goed na over de inrichting: (dag)licht, kleuren, wandelroutes, opbergplekken.
 5. Kies kantoormeubilair, schermen en wandbekleding die geluid dempen. Vergeet de planten niet, liefst grote, bij voorkeur in de hoeken.
 6. Gebruik op de werkvloer apparatuur die weinig herrie maakt en zet de telefoons op zacht of trillen. Plaats ratelende printers en andere herriemakers buiten de directe werkvloer.
 7. Creëer een cultuur van rekening houden met elkaar, van praten op een zacht, alleen voor degene tegen wie je praat verstaanbaar niveau en van elkaar aanspreken als iemand zich niet aan de afspraken houdt of overlast veroorzaakt.
 8. Gebruik waar nodig en mogelijk headsets of oordoppen.
 9. Denk als werknemer steeds goed na over wat je moet doen en op welke plek je dat het beste kunt doen. En ook hoe je dat doet zonder je collega’s te belasten.
 10. Als je weet dat je echt geconcentreerd moet werken, stel dan van tevoren een concentratiewerkplek veilig of zorg dat je thuis kunt werken als afleiding daar te vermijden valt.
 11. Als het mogelijk is, kun je concentratiewerk bundelen en verrichten op een (vaste) dag per week.
Reageer op dit artikel