vraag & antwoord

Mijn bureau staat recht tegenover de wc’s. Hoe maak ik daar bezwaar tegen zonder te zeuren?

Faciliteren

Het is jouw goed recht om hier bezwaar tegen te maken. Je bent echt geen zeur als je voor jezelf een prettige werkplek vraagt. Als je hierover gaat praten kun je goede argumenten aandragen. Dat je het niet fris vindt, is nog maar een. Daarnaast kan het hinderlijk zijn (al dat heen en weer geloop […]

Het is jouw goed recht om hier bezwaar tegen te maken. Je bent echt geen zeur als je voor jezelf een prettige werkplek vraagt. Als je hierover gaat praten kun je goede argumenten aandragen. Dat je het niet fris vindt, is nog maar een. Daarnaast kan het hinderlijk zijn (al dat heen en weer geloop waardoor jij je minder goed kunt concentreren). In bijna alle kantoren is de toiletruimte afgezonderd van de werkruimten. Meestal zijn de ruimtes voor algemeen gebruikt (zoals toiletten, keuken, koffiehoek, kopieer/printruimte) in het kantoor afgescheiden van de werkplekken.

Bovendien moet er andere oplossingen te bedenken zijn. Daar kun jij over nadenken. Je kunt een plattegrond tekenen met een goede oplossing voor de inrichting. Die indeling kun je in een gesprek voorstellen. Hou ook alternatieven in gedachten. Een scheidingswand is wel het minste wat je kunt vragen. Is het kantoor te klein om iedereen een goede plek te geven? Waarom dan niet de kapstok of printer naast de toiletten? Of de ruimte afscheiden met een kastenwand of planten? Probeer aan de hand van een (niet te ingrijpende) herindeling uit te leggen wat een betere situatie zou zijn.

Je kunt je vraag ook voorleggen aan een van de Arbo-websites (kijk op ManagementSupport.nl > Facilities > Links). Op sommige sites, bijvoorbeeld www.arbo-advies.nl, kun je om advies vragen. Misschien zijn er wettelijke voorschriften voor je werkplek waar je werkgever rekening mee moet houden.

Reageer op dit artikel