vraag & antwoord

Planten op de werkplek: helpt dat om het gezondheidsklimaat te verhogen?

Faciliteren

Ja, want de natuur doet de mens goed. Dat merk je vast al op uitstapjes naar een gebied van Natuurmonumenten of vakanties in lommerrijke omgevingen. Ook in je directe woon- en werkomgeving is de ruime aanwezigheid van planten en bloemen van belang voor je gezondheid en je welbevinden. Onderzoek toont duidelijk aan dat verblijf in […]

Ja, want de natuur doet de mens goed. Dat merk je vast al op uitstapjes naar een gebied van Natuurmonumenten of vakanties in lommerrijke omgevingen. Ook in je directe woon- en werkomgeving is de ruime aanwezigheid van planten en bloemen van belang voor je gezondheid en je welbevinden. Onderzoek toont duidelijk aan dat verblijf in een natuurlijke omgeving stressverlagend werkt, terwijl verblijf in een omgeving zonder natuurlijke elementen juist stress veroorzaakt.

Oogcontact met planten op de werkplek zorgt ervoor dat je je prettiger voelt, wat leidt tot een aantoonbare afname van ‘sick building’-symptomen zoals hoofdpijn. Groen werkt ook luchtzuiverend. In tal van werkomgevingen komen schadelijke stoffen voor die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Veel planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op en breken deze via de wortels af. Planten verminderen dus de gezondheids- en stressklachten in slechte werkomgevingen. Groen vermindert het ziekteverzuim en verbetert de prestaties en productiviteit op het werk. Alle reden dus om een beleid op te zetten om je werkplek groener en daarmee gezonder te maken.

(Bron: Vitaliteit en arbeid in 100 vragen)

Vitaliteit en lifestyle
Wat is een goede kantoorstoel?
Kan een werkgever een oorbel, piercing of tatoe verbieden?
Boek: Yoga achter het bureau
Training: Mindfulness op de werkplek

Reageer op dit artikel