vraag & antwoord

<strong>Hoelang duurt in Nederland eigenlijk een zwangerschapsverlof?</strong>

Faciliteren

Als je zwanger bent, heb je recht op ten minste zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. De feitelijke verlofperiode hangt af van de datum waarop je baby wordt geboren. De ingangsdatum van het zwangerschapsverlof is afhankelijk van de datum waarop je denkt dat je gaat bevallen. Je mag vanaf zes weken voor de berekende bevallingsdatum verlof […]

  • Als je zwanger bent, heb je recht op ten minste zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. De feitelijke verlofperiode hangt af van de datum waarop je baby wordt geboren.
  • De ingangsdatum van het zwangerschapsverlof is afhankelijk van de datum waarop je denkt dat je gaat bevallen. Je mag vanaf zes weken voor de berekende bevallingsdatum verlof opnemen en je moet in ieder geval vier weken voor die datum verlof opnemen.
  • Na de bevalling mag je minstens tien weken bevallingsverlof opnemen. Dit geldt ook als de baby later wordt geboren dan je had ingeschat.
  • Als het kind te vroeg wordt geboren, dan blijft de totale verlofperiode van zestien weken gelijk. Stel dat het een week vroeger wordt geboren dan verwacht en dat je zes weken voor de verwachte bevallingsdatum verlof opneemt. Je hebt dan vijf weken zwangerschapsverlof en elf weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus zestien weken verlof.
  • Mocht de baby later geboren worden, dan komt die periode bij het zwangerschapsverlof. Stel dat je zes weken voor de ingeschatte bevalling verlof opneemt en dat het kind twee weken na de verwachte datum wordt geboren. Dan bedraagt de periode van het zwangerschapsverlof acht weken. Het bevallingsverlof duurt dan tien weken. In totaal het je dus achttien weken verlof.
  • Je mag het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof niet in aparte delen opnemen. het gaat om verlof in één doorlopende periode.
  • Na de bevalling mag je eventueel eerder dan na tien weken weer aan het werk. Je moet wel minimaal 42 dagen (zes weken) bevallingsverlof opnemen.

Heb ik na hervatting van mijn werk recht op verlof om mijn kind te zogen?
Mag mijn leidinggevende mij ziek melden voor de periode van mijn zwangerschapsverlof?
Telt een feestdag mee bij de berekening van zwangerschapsverlof?
Boek: Sociale zekerheid en het zorgstelsel
Boek: Ziekte en arbeidsongeschiktheid 2008

Reageer op dit artikel