artikel

nummer 11 / november 2000

Geen categorie

INTERVIEWMarianne Stegeman, secretaresse van burgemeester Jan Mans van Enschede, over het leven na de ramp:‘Te onwaarschijnlijk om waar te zijn’ Met de ontploffing van de vuurwerkopslagplaats van SE Fireworks, heeft ‘Enschede’ voorgoed een andere betekenis gekregen. De weken na deze inktzwarte dag ondergaat Marianne Stegeman, secretaresse van burgemeester Jan Mans van Enschede, als een figurant […]

INTERVIEW
Marianne Stegeman, secretaresse van burgemeester Jan Mans van Enschede, over het leven na de ramp:
‘Te onwaarschijnlijk om waar te zijn’ Met de ontploffing van de vuurwerkopslagplaats van SE Fireworks, heeft ‘Enschede’ voorgoed een andere betekenis gekregen. De weken na deze inktzwarte dag ondergaat Marianne Stegeman, secretaresse van burgemeester Jan Mans van Enschede, als een figurant in een film. Management Support Magazine sprak met haar over haar rol op het stadhuis in die afschuwelijke dagen en over het leven na de ramp.
PERSOONLIJK MANAGEMENT
CAO à la carte
Breng je eigen arbeids-voorwaarden op smaak Het hoofdgerecht kun je nog steeds niet direct kiezen, maar over voorafjes en toetjes kun je tegenwoordig zelf onderhandelen. Wat croutons in de soep, of liever meer vermicelli? Dame blanche, mevrouw? Nee, doet u maar een gewone koffie met een cointreautje. Zo ongeveer werkt de CAO à la carte. Een oprukkend fenomeen van directe onderhandelingen tussen werkgever en werknemer.
REPORTAGE
Goede werksfeer, uitstekende arbeidsvoorwaarden en volop doorgroeimogelijkheden
De realiteit achter de ‘Gouden bergen’ Managementsupporters zijn schaars en voor werkgevers dus moeilijk te krijgen. In de slag om de sollicitant zijn werkgevers massaal overgeschakeld op ‘arbeidsmarktcommunicatie’, een chique term voor het ‘opleuken van personeelsadvertenties’. Lokkertjes als: een goede werksfeer, uitstekende arbeids-voorwaarden en volop doorgroeimogelijkheden moeten kandidaten massaal in de pen doen klimmen. Een paar nuttige wenken.
ONDERZOEK
Verandert het secretaressevak ten goede?
Secretaresse wil meer ‘evenwicht’ Een recent onderzoek onder ruim 1700 secretaressen, laat zien dat de functie-inhoud en de taken van de secretaresse sinds 1994 flink zijn verzwaard. Bovendien blijkt dat zij meer dan ooit tevoren regelmatig moet overwerken. En wat krijgt ze ervoor terug? Niets, zelfs niet dat kleine beetje flexibiliteit om een beter evenwicht tussen werk en gezin te creëren.


Reageer op dit artikel