artikel

nummer 4 april 2008

Geen categorie

CommunicerenOverleven in de Nederlandse bedrijfscultuurIn internationale bedrijven is het geen zeldzaamheid voor secretaressen om voor een buitenlandse manager te werken. Maar een Nederlandse manager die een buitenlandse secretaresse heeft, komt minder vaak voor. Hoe kijkt zo’n buitenlandse collega tegen Nederlanders aan? En hoe groot zijn de cultuurverschillen op de werkvloer? Wij vroegen het Tanja Hooge, […]

nummer 4 april 2008

Communiceren
Overleven in de Nederlandse bedrijfscultuur
In internationale bedrijven is het geen zeldzaamheid voor secretaressen om voor een buitenlandse manager te werken. Maar een Nederlandse manager die een buitenlandse secretaresse heeft, komt minder vaak voor. Hoe kijkt zo’n buitenlandse collega tegen Nederlanders aan? En hoe groot zijn de cultuurverschillen op de werkvloer? Wij vroegen het Tanja Hooge, geboren en getogen in Duitsland en managementassistente bij Schoeller Arca Systems in Hardenberg.
Sociale vaardigheden
Kernkwaliteiten in ‘ZICHT’
Kernkwaliteiten zijn specifieke positieve eigenschappen die iedereen bezit. Heel mooi, die goede eigenschappen, ze maken je wie je bent, maar ze hebben ook een keerzijde. De grootste valkuil is ‘het doorslaan’ in een bepaalde kwaliteit. ‘Behulpzaamheid’ wordt dan bijvoorbeeld ‘bemoeizucht’. En dan is die kwaliteit niet meer zo positief. Hoed je voor valkuilen en breng je sterke en zwakke punten in kaart.
De werkplek
Koninklijke Marechaussee Schiphol
Wie voor een zakenreis of vakantiebestemming vertrekt van de Luchthaven Schiphol, kent de Koninklijke Marechaussee meestal alleen van de paspoortcontrole. De marechaussee op Schiphol doet echter veel meer dan dat. Er doen zich op Schiphol immers wel eens situaties voor die direct om actie vragen. Dan staat niet alleen de marechaussee op scherp, ook van de secretaresse van de generaal worden improvisatietalent en overtuigingskracht verwacht. Mariëlle Flink, secretaresse van commandant Jan Beekman, weet daar alles van.
Interview
‘Het geheim van de schelp’
Öjeni Sarfati kwam tien jaar geleden als uitzendkracht op het hoofdkantoor van Shell in Den Haag terecht. In het prachtig gerestaureerde, statige oude gebouw aan de Carel van Bylandtlaan, is het voor haar allemaal begonnen. Ze heeft circa 108.000 collega’s in meer dan 130 landen en werkt voor 2 ‘bazen’. Öjeni voelt zich thuis bij Shell en steekt haar trots op de geel met rode schelp niet onder stoelen of banken. En het geheim van de schelp? Dat heeft alles te maken met ‘trust’.


Reageer op dit artikel