artikel

nummer 6 juni 2008

Geen categorie

CarrièreDe strategie van een jobhopperDe een vindt de cultuur in een bedrijf belangrijk, de ander is snel uitgekeken, en een derde krijgt na 2 jaar alweer de kriebels en gaat op jacht naar een nieuwe uitdaging. Maar wat betekent dat voor je carrière? Ga je er nou écht op vooruit als je van de ene […]

nummer 6 juni 2008

Carrière
De strategie van een jobhopper
De een vindt de cultuur in een bedrijf belangrijk, de ander is snel uitgekeken, en een derde krijgt na 2 jaar alweer de kriebels en gaat op jacht naar een nieuwe uitdaging. Maar wat betekent dat voor je carrière? Ga je er nou écht op vooruit als je van de ene baan naar de andere ‘hopt’? Of ben je ‘uitgehopt’ als je de perfecte baan gevonden hebt. Wij vroegen het Brenda, Liesbeth, Hetty en Nathalie.
Communiceren
Assertiviteit
Heb je net een boek gelezen over hoe je assertiever kunt reageren op zaken die op je afkomen, pas je die begrippen toe in de praktijk, word je vervolgens verweten agressief te zijn. Dat schiet dus niet op. De begrippen assertief en agressief zijn nog steeds niet voor iedereen duidelijk. Hoe komt het toch dat je in andermans ogen agressief overkomt terwijl je in jouw beleving toch lekker assertief bezig bent?
Interview
Elke drie jaar een functieswitch
In dit interview komen in het kader van het thema ‘Carrière’ vier secretaressen aan het woord. Zij werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een werkplek bij de ‘Buitenlandse Dienst’ van dit ministerie, bevindt zich niet per se in Den Haag. Elke drie jaar veranderen de secretaressen daar van functie; dat kan op het departement in Den Haag zijn, maar net zo goed op een van de 150 buitenlandse vertegenwoordigingen over de hele wereld. Ook secretaressen moeten overal kunnen werken, is het devies!
Relatiemanagement
Netwerk voor je nieuwe manager
Als je al een aantal jaren voor hetzelfde bedrijf werkt, ben je goed ingevoerd in de organisatie en heb je een aardig netwerk opgebouwd, ook daarbuiten. Dat geldt ook voor je manager en ook dát bestand is bij jou in beheer. Dan vertrekt je manager. Binnenkort treedt ‘de nieuwe’ aan. Wat doe je met het netwerk van de vertrekkende manager? Wat zijn de regels?


Reageer op dit artikel